AI Podcast

Our podcast features local and foreign experts who help analyze the most exciting issues in AI.

MI Stúdió S03 E05

Lokációválasztás környékröntgennel – Adatalapú városfejlesztés és AI

Az AI korában nem hogy nem elég, egyenesen meggondolatlanság megérzésből nyitni üzletet a város valamely pontján. A rendelkezésre álló adattenger ugyanis – megfelelő elemzést követően – tűpontosan jelöli ki, hol megy majd a legjobban a bolt, valamint pontosan milyen termékekre és kapcsolódó szolgáltatásokra lehet igény. Az adatalapú városfejlesztés misztikumáról kérdeztük Mármarosi Balázst a Datapolistól, amelynek előnyei sokkal elérhetőbb közelségben vannak, mint gondolnánk.

Listen   
MI Stúdió S03 E04

Hasta la vista, valóság! – Deepfake és AI

Ember legyen a talpán, aki megmondja egy film- vagy hangfelvételből, hogy eredeti-e, köszönhetően a legújabb technek. De hova vezethet ez a kamuáradat és mennyire nehéz ez a műfaj? A BME kutatójával, Gyires-Tóth Bálinttal beszélgettünk néhány ikonikus bejátszás kíséretében, ahonnan nem maradhat ki Arnold Schwarzenegger és II. Erzsébet angol királynő sem.

Listen   
MI Stúdió S03 E03

Kicselezni a tartalomfáradtságot – Perszonalizált ügyfélélmény és AI

Az online marketingben a perszonalizálás messze nem az idegesítő push üzenetekben merül ki. Ha okosan csinálják, nagyot dobhat az ügyfélélményen, ami jelentős forgalomnövekedéssel kecsegtet. A Yusp ügyvezetője, Tikk Domonkos mesél arról, hogyan lehet kiküszöbölni a tartalomfáradtságot, és hogy vajon csak a nagyok játszótere-a a személyre szabott ajánlások világa.

Listen   
AI Studio S03 E02

When healthcare reaches for an algorithmic helping hand - AI in clinical research

Drug discovery is just one of the fields where AI has become indispensable in healthcare. Decentralized trials and personalized treatments hold promise of enormous breakthroughs as well. We asked Mark Lambrecht, Director of Global Health & Life Sciences Practice at SAS to take a snapshot of the state of play of AI in clinical research and to tell us what to expect down the road.

Listen   
MI Stúdió S03 E01

Ó, avatár, avatárom, lehet-e kisebb a kockázatom? – AI és biztosítás

On-demand biztosítások, drónfotózott töréskárok és prediktív csőtörésveszély-jelzés. Ez és még számtalan újdonság vár ránk az MI-hajtotta jövőben. Sallai Linda innováció és biztosítási szakértővel veséztük ki, hogyan alakul át a biztosítások világa a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Listen   
MI Stúdió S02 E37

Kihasználni a Datageddont – Így foghatjuk be az adatgazdaság erejét

Miért annyira fontos az adatgazdaság, és mit nyerhet belőle egy átlag magyar cég? És mi fán teremnek a közadatportálok? Erről lesz szó a második évad záró epizódjában, ahol Kocsis Dávidot, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség stratégiai és operatív ügyvezető-helyettesét kérdeztük. Légy az első százezer között, aki teljesíti az MI Kihívást! Kerülj képbe a mesterséges intelligencia alapjaival!

Listen   
MI Stúdió S02 E36

Állj bele az MI Kihívásba! – De miért lesz jobb nekünk ettől az online MI kurzustól? – Vol2

Az MI Kihívás keretében százezren szerezhetnek alapismereteket a mesterséges intelligenciáról a 2020. december 1-jével élesedő MI alapozó online kurzus elvégzésével. Szakértőinkkel azt jártuk körbe, hogy mit várhat az, aki beleáll a kihívásba, és mindez hova vihet el hosszú távon.

Listen   
MI Stúdió S02 E36

Állj bele az MI Kihívásba! – De miért lesz jobb nekünk ettől az online MI kurzustól? – Vol. 1

Az MI Kihívás keretében százezren szerezhetnek alapismereteket a mesterséges intelligenciáról a 2020. december 1-jével élesedő MI alapozó online kurzus elvégzésével. Szakértőinkkel azt jártuk körbe, hogy mit várhat az, aki beleáll a kihívásba, és mindez hova vihet el hosszú távon.

Listen   
AI Studio S02 E35

A szoftver tényleg megeszi a világot? – Az üzleti automatizáció lehetőségei és korlátai

A tíz-tizenöt évvel ezelőtti fejlesztések végleg megérkeztek a mindennapokba, a COVID járvány pedig két-három évvel még előrébb hozta az automatizációs változásokat. De meddig lehet és érdemes fokozni ezt a folyamatot vállalati közegben? Dojcsák Danival, a Shiwaforce kommunikációs vezetőjével ástunk a dolgok mélyére.

Listen   
AI Studio S02 E34

A look at the global AI landscape with Cognilytica analysts Kathleen Walch & Ron Schmelzer

Anyway, we caught up with AI Today podcast hosts Kathleen Walch and Ron Schmelzer to find out what their impressions of Europe are in terms of AI, what if China’s quest for AI supremacy proves to be successful, and where they think AI is headed.

Listen   
MI Stúdió S02 E33

MIK 2.0: így lép szintet az MI Koalíció – Megvalósítási fázisban az MI Stratégia

Itt az ideje lefordítani konkrét projektekre az MI Stratégia nagy ívű intézkedési tervét. Hogy mindez mivel jár, és hogy fog kinézni a magyar AI ökoszisztéma 2-5 éves távlatban, elmondja az MI Koalíció új szakmai vezetője, az IBM-től igazolt nagyágyú, Boa László.

Listen   
S02E32

Hiperperszonalizáció, robotpodcastok, satöbbi – AI és média

A Bloombergnél a médiatartalmak egyharmadát automatizált módon állítják elő. Kellenek még ide egyáltalán újságírók? Virág Attila, a Hírstart.hu és a Startlap Csoport technológiai vezetője szerint feltétlenül, az viszont tény, hogy a médiumoknak muszáj bevállalniuk az MI ugrást folyamataik optimalizálásához, és ez nem csak az online sajtótermékekre igaz.

Listen   
MI Stúdió S02 E28

Fogadjunk, hogy nem volt bent, VAR ide vagy oda! - MI és a futball

Az MI technológiák egyre több tartalommal látják el a szurkolókat, az egyre kifinomultabb statisztikák és predikciók viszont nemcsak a szurkolói élményt, hanem a sportfogadást is újra definiálják. Dénes Ferenc sportközgazdásszal, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Sportdivíziójának vezetőjével azt is körbejártuk, merre tart az európai és az amerikai futball a VAR árnyékában, és hogy ő vajon képes-e függetleníti magát a szakmájától meccsnézés közben.

Listen   
MI Stúdió S02 E29

Bionikus protézisek: út a gondolatávitel felé? – Gondolatvezérlés és AI

Lévay Györgyöt nem hagyta nyugodni, hogy a kiberkor vívmányaihoz képest végtelenül kezdetleges protézist kapott karjának pótlására, ezért saját maga kezdett dolgozni egy sokkal fejlettebb megoldáson. Vele beszélgettünk a gondolatvezérlésen alapuló rendszerekről, és természetesen Elon Musk Neuralinkje sem maradhatott ki a diskurzusból.

Listen   
MI Stúdió S02 E27

Westworld Special, baby! – AI valóság és fikció az HBO kultsorozatában

Mennyire vagyunk a Westworld világától? Tényleg besokallhatnak az androidok? Hol tartunk a tudat reprodukálásában, na és tényleg jön a mindent ellenőrző Super AI? A magyar AI ökoszisztéma gurujával, Szertics Gergővel gyalogolunk végig a sorozatban megjelenített technológiákon, nem ritkán komoly filozófiai magasságokba emelkedve, mindezt Dolores Abernathy és Dr. Ford gondolataival fűszerezve.

Listen   
MI Stúdió S02 E28

Agyhullámlovaglás a tudatalatti „Vásárlás” gombért –Neuromarketing és AI

Hókuszpókusz, vagy kőkemény tudomány? A neuromarketing feltűnését övező kezdeti bizalmatlanság óta sok víz lefolyt a Dunán, a legújabb techhel felvértezve szintet lépett az ágazat, a költségek jelentős csökkenésével pedig cégek széles tömegei élhetnek ezzel a különleges eszköztárral. Ottlik Dávid, a Synetiq alapítója mesél a kulisszatitkokról.

Listen   
MI Stúdió S02 E27

Az MI hozza el az örök életet? – AI és medtech

A szupergazdagoknál egyre inkább jellemző, hogy nem igazából terveznek meghalni, de vajon mennyire lehet ez valós szcenárió az átlagos földi halandóknak? Az AI élethosszabbító funkcióiról és az ezzel kapcsolatos határtalan lehetőségekről kérdeztük Kohanecz Margó digitális marketing tanácsadót.

Listen   
MI Stúdió S02E26

Mikor lesz csupán egy rossz emlék a bábeli zűrzavar? – A gépi fordítás rétegei

A neurális hálók térhódítása surranópályára állította a nyelvtechnológiai fejlesztéseket is. Szerencsére a magyar szakemberek észnél vannak, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az élbolyban tartsák nyelvünket az MI korszakhoz igazítás folyamatában. De hol tartunk most, és mi vár ránk még a gépi fordítás útvesztőjében? Dr. Prószéky Gáborral, a Nyelvtudományi Intézet igazgatójával beszélgettünk.

Listen