AI Podcast

Our podcast features local and foreign experts who help analyze the most exciting issues in AI.

Akcelerátorhoz fordulni nem kell félnetek. Jó lesz! – A hazai kkv-k MI-hiperugrása

MI Stúdió S04 E02

Az MI Innovációs Központ és a kapcsolódó vidéki akcelerátorhálózat új dimenziót nyithat a hazai kkv szektornak: ingyenes tanácsadás, kísérletezési környezet és rengeteg működő use-case, ami csak a bevezetésre vár. Boa László MIK szakmai vezető és Kása Ferenc, az Digitális Jólét Nonprofit Kft. MI Divíziójának vezetője mondja, hogy fog kinézni mindez a gyakorlatban.

Listen   

Ha visszaszól a törikönyv – Áttörés előtt a magyar nyelvtech

MI Stúdió S04 E01

A nagy tech cégek nem fogják lefejleszteni azokat a magyar nyelvű alkalmazásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a gazdaság valamennyi szegmense megugorja az AI-transzformáció küszöbét. Idehaza ezért ágazatonként lesz szükség megalkotni a szükséges címkézett adatkészleteket. Az MI Koalíció közösségi alapú projektje a kulcs ennek megvalósulásához. Erről és a magyar nyelvtech egyéb fantasztikus újításairól beszélgettünk dr. Feldmann Ádámmal, a PTE AI szakértőjével.

Listen   

Jövőbiztos arany standard? – Górcső alatt az EU Bizottság AI tervezete

MI Stúdió S03 E15

Óriási várakozás előzte meg az EU mesterséges intelligencia szabályozása kapcsán készülő jogszabály-tervezetét. De hogy mennyire felel meg az anyag az elvárásoknak, és hogy vajon a sok korlátozás nem köti-e béklyóba a hőn áhított innovációt, arról dr. Petrányi Dóra, a CMS Ügyvédi Iroda vezető jogásza ad felvilágosítást.

Listen   

MI képzés önként és dalolva, méghozzá tömegesen? Létezik! -- Az MI Kihívás Derbi sikerreceptje

S03S14

Az MI Koalíció MI Kihívás Derbi néven hirdetett kampányt, ahol azon megy a versengés, hogy a 330 tagszervezetben hol végzik el minél nagyobb számban MI alapozó kurzusunkat. Egy-egy akadémiai és iparági szereplőt kértünk fel, hogy ossza meg a sikerreceptet, amelyet bárki átvehet, hogy ezáltal képezze tovább tömegesen saját állományát a mesterséges intelligencia jegyében. Dr. Zimányi Krisztinát, a BGE tanszékvezetőjét és Hornyacsek Zoltánt, a Continental kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Listen   

Digitális reinkarnáció – élünk-halunk érte! – Közös DIGITALK podcast különkiadás

MI Stúdió S03 E13.5

Ilyen még nem volt, de biztosan lesz: egy adás erejéig összebútoroztunk az IVSZ DIGITALK podcastjával, és valami egészen zseniális sült ki belőle. A digitális reinkarnáció témáját veséztük ki tech és etikai szempontból, ahol többek között előkerült, hogy van-e még egyáltalán szükség az elmúlásra, kettészakadhat-e a társadalom aszerint, hogy valaki megengedheti-e magának a digitális térben való újjászületést, és hogy vajon mi lesz akkor, ha már a halált kell betiltani. Dr. Nemes László filozófus és Szertics Gergő, az MI Koalíció állandó szakértője volt a vendégünk. Az adás a DIGITALK podcastban is meghallgatható.

Listen   

Karrierváltás hetvenévesen? Nemsokára benne lehet a pakliban – AI és karrier

MI Stúdió - S03 E13

A mesterséges intelligencia alapú megoldásoknak köszönhetően egyre nő a várható élettartam, ami jelentősen, akár több évtizeddel is kitolhatja a munkával töltött évek számát. Áldás vagy átok mindez a széles körű automatizáció árnyékában? Milyen következményei lesznek, ha annyiszor kezdhetjük újra szakmai pályafutásunkat, ahányszor csak kedvünk tartja? Kránitz Éva vezetőfejlesztés- és karriertanácsadóval beszélgettünk erről a kivételesen izgalmas témáról.

Listen   

Végtelen horizont – Az IoT-edge computing-AI mágikus háromszögben rejlő lehetőségek

MI Stúdió S03 E12

Mostanra válik a hétköznapi felhasználók számára is elérhetővé az új generációs edge computing, elsősorban a mikrokontrollereknek köszönhetően. De hogy pontosan mi fán teremnek ezek a bizonyos mikrokontrollerek, hogyan segítik a cégeket a szintlépésben, valamint miért kulcsjelentőségűek a minimális energiafogyasztást igénylő tinyML rendszerek, kiderül az epizódból! Szakértőnk Szalontay Zoltán, a IFUA Horváth & Partners szenior IoT szakértője, generalista.

Listen   

Polgár Judit: Még mindig a játékos a főnök – Sakk, AI, hétköznapok

MI Stúdió S03 E11

A mesterséges intelligencia betörésével a sakktörténet egyáltalán nem ért véget: új energiákat ellenben kapott szép nagy mennyiségben. De mit jelent mindez a sportág számára, és hogyan készüljünk mi úgy általában a sok ismeretlent tartogató MI transzformációra? Minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit beszélt erről az MI Stúdióban.

Listen   

Korántsem lehetetlen küldetés – MI-fejlesztések uniós pénzekből

MI Stúdió S03 E10

Megnyílnak az uniós pénzcsapok azon pályázók számára, akik különböző innovatív, többek között MI-alapú projektekben gondolkodnak. Arról kérdeztük vendégeinket, hogyan lehet a legnagyobb eséllyel benevezni a Horizon Europe forrásaira, és vajon Európa képes lesz-e lépést tartani az éllovas USA-val és Kínával tech fronton. Németh Edina és Divinyi Ágnes, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértői fogják kézen a hallgatót és segítenek eligazodni az uniós pályázatok labirintusában.

Listen   

Nem titkos, nem egy bunkerben van, viszont hasznosat kutat. Mi az? – Az MILAB misszió

MI Stúdió S03 E09

A fióknak egy szuterénben kutató borostás tudós sztereotípiája egyrészt nem (feltétlenül) igaz, másrészt, ha vannak is ilyenek, ők is átállhatnak a piaci igények kiszolgálására. Legalábbis ez az egyik kiemelt célja az MI Nemzeti Laboratóriumnak, amely az alkalmazott kutatások felpörgetése mellett Magyarország nemzetközi súlyát is növelheti a mesterséges intelligencia versenyben. Hogy melyek a legfontosabb projektek házon belül és milyen kézzelfogható eredmények várhatók, erről is beszélgettünk Benczúr Andrással, az MILAB vezetőjével, és Érdi-Krausz Gáborral, az intézet projektkoordinátorával.

Listen   

A lázadás képesség hiányában elmarad – Robotika és AI

MI Stúdió S03 E07

Igen, tarthatatlan volt, hogy eddig nem irányítottuk reflektorfényeinket a robotokra, de most eljött a pillanat! Vendégeinkkel kiveséztük, hogy áll Magyarország a nagy robotika hajszában, mi újság a kollaboratív jószágokkal, és persze feltettük a megunhatatlan „Na most akkor tényleg lázadnak, vagy ha nem, legalább elveszik a munkánkat?” lemezt is. Ebben Harmati István, a BME egyetemi docense és korábbi diákja, Komlósi István, a KUKA Hungária Kft. vezető fejlesztője volt segítségünkre.

Listen   

Egy interaktív jósgép aligha a vitrinbe való – Képzőművészetek és AI

MI Stúdió S03 E07

Noha a mesterséges intelligencia még csak néhány éve kezdte úgy igazán ostromolni a képzőművészet ormait, hamar bebizonyosodott, hogy van keresnivalója és egészen elképesztő módon képes összekuszálni a kreatív szálakat. Az így frissen kitaposott ösvény többek között az interaktív installációk irányába vezet, a lehetőségek száma pedig nem meglepő módon végtelennek tűnik. Vendégünkkel, Nagy Ágostonnal, a MOME immerzív média lab kutatójával boncolgattuk a témát.

Listen   

AI has a Go – Reaching key benchmarks with AI (Reinforce Conf Special Edition)

AI Studio S03 E02

In the realm of games AI has been producing landmark breakthroughs in a conveyor belt fashion from chess to Go, and most recently, to real-time strategic games. On occasion of the upcoming Reinforce AI Conference, we asked Google DeepMind expert and University of Alberta professor Csaba Szepesvári about what impact it all has on real life and how humankind can benefit from such research.

Listen   

Lokációválasztás környékröntgennel – Adatalapú városfejlesztés és AI

MI Stúdió S03 E05

Az AI korában nem hogy nem elég, egyenesen meggondolatlanság megérzésből nyitni üzletet a város valamely pontján. A rendelkezésre álló adattenger ugyanis – megfelelő elemzést követően – tűpontosan jelöli ki, hol megy majd a legjobban a bolt, valamint pontosan milyen termékekre és kapcsolódó szolgáltatásokra lehet igény. Az adatalapú városfejlesztés misztikumáról kérdeztük Mármarosi Balázst a Datapolistól, amelynek előnyei sokkal elérhetőbb közelségben vannak, mint gondolnánk.

Listen   

Hasta la vista, valóság! – Deepfake és AI

MI Stúdió S03 E04

Ember legyen a talpán, aki megmondja egy film- vagy hangfelvételből, hogy eredeti-e, köszönhetően a legújabb technek. De hova vezethet ez a kamuáradat és mennyire nehéz ez a műfaj? A BME kutatójával, Gyires-Tóth Bálinttal beszélgettünk néhány ikonikus bejátszás kíséretében, ahonnan nem maradhat ki Arnold Schwarzenegger és II. Erzsébet angol királynő sem.

Listen   

Kicselezni a tartalomfáradtságot – Perszonalizált ügyfélélmény és AI

MI Stúdió S03 E03

Az online marketingben a perszonalizálás messze nem az idegesítő push üzenetekben merül ki. Ha okosan csinálják, nagyot dobhat az ügyfélélményen, ami jelentős forgalomnövekedéssel kecsegtet. A Yusp ügyvezetője, Tikk Domonkos mesél arról, hogyan lehet kiküszöbölni a tartalomfáradtságot, és hogy vajon csak a nagyok játszótere-a a személyre szabott ajánlások világa.

Listen   

When healthcare reaches for an algorithmic helping hand - AI in clinical research

AI Studio S03 E02

Drug discovery is just one of the fields where AI has become indispensable in healthcare. Decentralized trials and personalized treatments hold promise of enormous breakthroughs as well. We asked Mark Lambrecht, Director of Global Health & Life Sciences Practice at SAS to take a snapshot of the state of play of AI in clinical research and to tell us what to expect down the road.

Listen   

Ó, avatár, avatárom, lehet-e kisebb a kockázatom? – AI és biztosítás

MI Stúdió S03 E01

On-demand biztosítások, drónfotózott töréskárok és prediktív csőtörésveszély-jelzés. Ez és még számtalan újdonság vár ránk az MI-hajtotta jövőben. Sallai Linda innováció és biztosítási szakértővel veséztük ki, hogyan alakul át a biztosítások világa a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Listen