AI Podcast

Our podcast features local and foreign experts who help analyze the most exciting issues in AI.

MI Stúdió S02 E28

Fogadjunk, hogy nem volt bent, VAR ide vagy oda! - MI és a futball

Az MI technológiák egyre több tartalommal látják el a szurkolókat, az egyre kifinomultabb statisztikák és predikciók viszont nemcsak a szurkolói élményt, hanem a sportfogadást is újra definiálják. Dénes Ferenc sportközgazdásszal, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. Sportdivíziójának vezetőjével azt is körbejártuk, merre tart az európai és az amerikai futball a VAR árnyékában, és hogy ő vajon képes-e függetleníti magát a szakmájától meccsnézés közben.

Listen   
MI Stúdió S02 E29

Bionikus protézisek: út a gondolatávitel felé? – Gondolatvezérlés és AI

Lévay Györgyöt nem hagyta nyugodni, hogy a kiberkor vívmányaihoz képest végtelenül kezdetleges protézist kapott karjának pótlására, ezért saját maga kezdett dolgozni egy sokkal fejlettebb megoldáson. Vele beszélgettünk a gondolatvezérlésen alapuló rendszerekről, és természetesen Elon Musk Neuralinkje sem maradhatott ki a diskurzusból.

Listen   
MI Stúdió S02 E27

Westworld Special, baby! – AI valóság és fikció az HBO kultsorozatában

Mennyire vagyunk a Westworld világától? Tényleg besokallhatnak az androidok? Hol tartunk a tudat reprodukálásában, na és tényleg jön a mindent ellenőrző Super AI? A magyar AI ökoszisztéma gurujával, Szertics Gergővel gyalogolunk végig a sorozatban megjelenített technológiákon, nem ritkán komoly filozófiai magasságokba emelkedve, mindezt Dolores Abernathy és Dr. Ford gondolataival fűszerezve.

Listen   
MI Stúdió S02 E28

Agyhullámlovaglás a tudatalatti „Vásárlás” gombért –Neuromarketing és AI

Hókuszpókusz, vagy kőkemény tudomány? A neuromarketing feltűnését övező kezdeti bizalmatlanság óta sok víz lefolyt a Dunán, a legújabb techhel felvértezve szintet lépett az ágazat, a költségek jelentős csökkenésével pedig cégek széles tömegei élhetnek ezzel a különleges eszköztárral. Ottlik Dávid, a Synetiq alapítója mesél a kulisszatitkokról.

Listen   
MI Stúdió S02 E27

Az MI hozza el az örök életet? – AI és medtech

A szupergazdagoknál egyre inkább jellemző, hogy nem igazából terveznek meghalni, de vajon mennyire lehet ez valós szcenárió az átlagos földi halandóknak? Az AI élethosszabbító funkcióiról és az ezzel kapcsolatos határtalan lehetőségekről kérdeztük Kohanecz Margó digitális marketing tanácsadót.

Listen   
MI Stúdió S02E26

Mikor lesz csupán egy rossz emlék a bábeli zűrzavar? – A gépi fordítás rétegei

A neurális hálók térhódítása surranópályára állította a nyelvtechnológiai fejlesztéseket is. Szerencsére a magyar szakemberek észnél vannak, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az élbolyban tartsák nyelvünket az MI korszakhoz igazítás folyamatában. De hol tartunk most, és mi vár ránk még a gépi fordítás útvesztőjében? Dr. Prószéky Gáborral, a Nyelvtudományi Intézet igazgatójával beszélgettünk.

Listen   
MI Stúdió S02 E025

Megtettük tétjeinket - Így rajzolja át az MI Stratégia Magyarországot 2030-ra

Grandiózus intézkedéscsomaggal készül Magyarország a nagy mesterséges intelligencia transzformációra. A Debrecenben bemutatott MI Stratégia alapjaiban határozza meg hazánk fejlődését, hiszen sikeres megvalósítás esetén legalább 15%-os GDP növekedéssel számolhatunk 2030-ig.

Listen   
MI Stúdió S02 E24

Változatok egy kaptafára - A zene- és dalszövegírás algoritmizálhatósága

Változatok egy kaptafára - A zene- és dalszövegírás algoritmizálhatósága Az egy kaptafára készült zenéknél és dalszövegeknél nem csodálkozhatunk, ha az algoritmusok is hamar feltanulják a sablonokat, és kiszorítják az arénából a sekélyes szerzőket.

Listen   
MI Stúdió E02 E23

Digitális szülők és az MI

Az MI gyönyörűen képes felismerni a gyerekek online viselkedésében mutatkozó aggasztó mintázatokat, hogy időben figyelmeztethesse a szülőket. De milyen eszközeink vannak még a router falból kitépésén túl, hogy megóvjuk csemetéinket a kibertérben rájuk leselkedő veszélyektől? A Digitális Jólét Program keretében megvalósuló Digitális Gyermekvédelmi Stratégia divízióvezetőjét, Dr. Gaskóné Nagy Erikát kérdeztük erről.

Listen   
MI Stúdió S02 E22

Mikor lesz Watsonból HR igazgató? - MI és munkaerőmenedzsment

A munkaerő kiválasztásnál az automatizált videóinterjúk és az algoritmus alapú személyiségprofilozás csak a kezdet, hiszen egy sor más HR-feladatot is képest optimalizálni az MI. Illés Kata, az Indivizo alapítójával beszélgettünk arról, hogy mennyiben segítheti a tech a toborzás folyamatának elfogultságmentességét, és hogy vajon lehet-e külön praktikákkal készülni egy AI-jal megtámogatott interjúra.

Listen   
MI Stúdió S02 E21

Hatékonyság predikció gázpedál szögállásból és vérnyomásadatokból? Naná! - MI a logisztikában

Hatékonyság predikció gázpedál szögállásból és vérnyomásadatokból? Naná! - MI a logisztikában Az Amazonnál immár 200 ezer robot dolgozik, de a logisztika egyéb szegmenseiben is mind több hídfőállást épít ki az automatizáció. Ma a Dmlab szakértőjével, Törő Gáborral annak járunk utána, hogy hol tart a logisztikában a mesterséges intelligencia evangelizáció, és hogyan valósulhat meg a gép-ember együttműködés.

Listen   
MI Stúdió S02 E20

A magyar agrárfelokosítás hadművelet – MI a mezőgazdaságban

Magyarország élelmiszergazdaságában 60% termelési potenciálnövekedés van, ám ennek lehívásához elengedhetetlen a mesterséges intelligencia alapú digitális fordulat. A mezőhegyesi Ménesbirtok mintagazdaság remek bepillantást enged, hogy miről is van szó, míg az agrárium MI országstratégiában elfoglalt kiemelt szerepe további munícióval szolgálhat az ambiciózus tervek megvalósításához. Dr. Juhász Anikó helyettes-államtitkár és Varga Péter, a Digitális Agrár Stratégia szakértője ad helyzetképet, hogy mennyire okos a magyar mezőgazdaság, és mi várható a közeljövőben.

Listen   
MI Stúdió S02 E19

Génvadászat algoRitmusra – MI az őskutatásban

A sikeres magyar ősapák genetikai mintázatát sikerült egy ún. migrációs markerrel azonosítani. De vajon az ugor rokonsághoz képest lehet-e a hunokkal való kapcsolatot is genetikailag igazolni? A magyar őstörténet géntérképekből kirajzolódó következtetéseiről beszélgettünk Németh Endre matematikus-szoftverfejlesztővel.

Listen   
MI Stúdió S02 E18

Csetbot tájkép COVID-19 csata után (és közben), avagy mikor fog visszabeszélni a gépi ügyfélszolgálatos?

A koronavírus járvány az ügyfélszolgálatokra is óriási terhet ró, és ennek az áldatlan állapotnak a kezelésére vetnek be a világ mind több részén szofisztikált csetbotokat. Vendégünkkel, a RoboRobo alapítójával, Bayrak Yusuffal nézzük végig, hogy mit is jelent mindez a mindennapokban, illetve hogyan változhat a globális csetbot tájkép a pandémia lecsengésével. A felvétel a Digitális Jólét Nonprofit Kft. tulajdonában áll, minden további felhasználásának feltételeit a www.aihungary.hu vonatkozó menüpontja tartalmazza. Music by: audionautix.com

Listen   
MI Stúdió S02 E17

A sípcsontvédőbe rejtett söralátétek alkonya, vagy jöhetnek a gépi jóslatos büntetőpárbajok? – Az MI lehetőségei és határai a sportban

Az AI a játékosmegfigyeléstől az edzéseredmények monitoringján át a sportolók egészségügyi értékeinek nyomonkövetésig a sport számos aspektusát felforgatja. De ebben az adatvezérelt közegben mennyiben marad meg a sport sava-borsa, a kiszámíthatatlanság? Werschitz Ottóval, a Neuron Solutions üzletfejlesztési igazgatójával néztük meg, hogy is van ez az egész.

Listen   
MI Stúdió S02 E16

A koronavírus hatás lesz az MI evolúciós ugródeszkája? – A járvány rövid- és hosszú távú digitális következményei

A járvány kapcsán rengetegszer elhangzott, hogy most aztán semmi nem úgy lesz, ahogyan eddig, egyúttal mind többen látnak a helyzetben egy különleges lehetőséget. Szertics Gergőt, az MI Koalíció szakmai vezetőjét arról kérdeztük, hogy a digitális fronton milyen surranópályák aktiválódhatnak, és mit nyerhetünk egy magas fokú MI adoptációval.

Listen   
MI Stúdió S02 E15

Digitális kórnyomozás: változatok egy témára – Contact tracing koronavírus idején

A járvány korai szakaszában ún. disease detective-ek, azaz kórnyomozók igyekeznek feltérképezni a fertőzés térképét, de vajon kiválthatja-e a munkájukat az AI-alapú contact tracing? Érdi-Krausz Gábor szakértőnkkel körbejártuk, hogy milyen megoldások versengenek egymással a világban, és hogy mekkora para feláldozni a GPDR-t a vírusvédelem oltárán.

Listen   
MI Stúdió S02 E14

Amikor robottanácsadód rácsap a kezedre (hogy ne adj el ész nélkül válság idején) – Az algoritmus alapú pénzügyi tanácsadás

A tőzsdei műveletek mind nagyobb szeletét uralják a robottanácsadók, amelyek algoritmusai együtt lélegeznek a piacok mozgásával. De mennyiben mehetnek biztosra az egyedi befektetők, ha ilyen robo-advisorok kezébe helyezik porfóliójuk sorsát? Ennek jártunk utána Szalai Ferenccel, a Navega Strategies alapítójával.

Listen