Az MI hozza el az örök életet? – AI és medtech

MI Stúdió S02 E27

  2020-09-22

Hallgass minket YouTube-on!

Ez az MI Stúdió, ahol a legmenőbb szakértők segítségével fejtjük meg a mesterséges intelligencia rezdüléseit és követjük le a legújabb MI trendeket. Hörömpöli-Tóth Levente vagyok, tartsatok velünk! Nahát akkor ismét MI Stúdió, méghozzá 2. évad 26. epizód, kérem szépen, és ennek alkalmából szeretettel üdvözlünk mindenkit, de még mielőtt belevágnánk mai témánkba, ismét szeretném elmondani, amit nem lehet elégszer: elindult ugyanis a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma központi gyűjtő oldala, az AI-Hungary.com, ugyebár kötőjellel az AI után. Ez podcastunk szempontjából azért nagyon fontos, mert mostantól ez lesz az adás új állandó otthona is, külön menü pontunk van ráadásul. Minden epizód leiratkozott formában is elérhető, vagyis érdemes akár innen is hallgatni bennünket. Egyébként az AI-Hungaryn gyűjtjük a vonatkozó MI híreket eseményeket, ott van az MI Akadémia, amely az MI-vel kapcsolatos képzéseket és kurzusokat listázza. Aztán elindultak a piacterek, ahol különböző témakörökben lehet ajánlatokat feltölteni, illetve az ajánlatok között keresni. Van tehát tartalom bőven, érdemes regisztrálni, hogy ne maradjatok le a legfrissebb történésekről: AI-Hungary.com, tehát ahol mindent megtalálsz a mesterséges intelligenciáról. Nahát akkor ennyi önpromó után, kanyarodjunk rá mai témánkra, amely nem más, mint az AI és a Medtech kapcsolata, nagyon izgalmas téma, segítségünkre pedig Kohanecz Margó digitális marketing tanácsadó lesz, akit ezúton köszöntök nagy szeretettel! Köszönjük szépen, hogy itt vagy velünk!

K.M.: – Én köszönöm, hogy itt lehetek, köszönöm a meghívást! Jó reggelt!

H-T. L.: –Az MI Stúdió missziója az, hogy emberközeli módon mutassa be a mesterséges intelligencia alapú megoldásokat, és amikor felvetődött, hogy a medtech legyen itt a téma, akkor én egyből elhatároztam, hogy én ezt már pedig az örök élet kérdéséhez fogom kapcsolni. Nem akartam alább adni, úgyhogy, és ez azért jutott eszembe, mert lépten-nyomon felmerül. Gondolom te is olvastad a híreket, hogy egyrészt a szupergazdagokról derül ki, hogy igazából nem terveznek úgy meghalni. Nem tudom mik az ezzel kapcsolatos terveid neked?

K.M.: – Hű! Micsoda kérdés! Hát természetesen én is szeretnék minél hosszabb és hasznosabb életet élni, de remélem, hogy ez még odébb van. Tehát nekem még, azért vannak közelebbi terveim és nemcsak a „nem meghalni”.

H-T. L.: – Nagyon jó! Mindenesetre ugye, ha arra gondolunk, hogy Sumner Redstone, aki többek között a Paramount Picturest is alapította, neki se volt tervbe véve ez az elmúlás, de aztán 97 évesen végül mégiscsak le kellett, hogy tegye a lantot. De például Peter Thiel, ugye a PayPal társalapítója, egyenesen fel van háborodva azon a pesszimista hozzáálláson, hogy ha valaki egyáltalán hajlandó elfogadni a halál tényét. Szóval ez az egész téma ez nagyon-nagyon izgalmas, nem beszélve arról, hogy a tudományos körökben szinte készpénznek vesszük, hogy már közöttünk élnek az első olyan emberek, akik akár 200 évig is fognak élni. Első körben tehát talán vegyük azt górcső alá, hogy hol tartunk ebben a versenyfutásban, és mennyiben képes meghosszabbítani a minőségi életet a technológia?

K.M.: – Értem azért, ha a tudományos oldalról indulunk, és ugye az egészségügy, az egy meglehetősen ilyen bizonyítékokon alapuló dolog, hát azt mondhatjuk, hogy eddig azért még mindenki meghalt. Tehát még tökéletes megoldásunk nincs. Az tény, hogy egyre jobban ki tudjuk tolni a határokat, egyre tovább biztosítani az egészséges életet és egyre tovább tolni az egészséghez hasonlóan eltöltött éveket akkor is, hogy ha az emberek valamilyen krónikus betegségtől vagy valamilyen veleszületett betegségtől szenvednek. Ebben rengeteget segít nekünk például a gyógyszeripar, hogy egyre szűkebb rétegeknek, egyre specializáltabb gyógyszereket tud hozni. A másik nagyon fontos része, hogy a fejlett társadalmakban a krónikus betegségek, ahogy itt Magyarországon is, elsősorban a kardiovaszkuláris és az anyagcsere betegségek viszik el a legtöbb embert. Ez viszont, hogyha időben felfedezzük és olyan életmódot élünk és úgy gyógyszereljük magunkat és komolyan vesszük, akkor ezek nagyon karbantartható betegségek. De a másik nagyon fontos ugye, hogy arra is jövünk rá, hogy leginkább az életmódunk befolyásolja ezeknek a krónikus betegségeknek a kialakulását, és aztán pedig, hogy milyen minőségen tudjuk szinten tartani az életet. Tehát haladunk, mégis, azért azt tudom mondani bizonyítékokon alapulva, hogy eddig még mindenki meghalt, de kitolódik. Egyébként az is okozza a nehézségeket, hogy egyre több idősödő és többféle betegséggel küzdő embert kell eltartania a társadalmaknak, tehát ez is felborítja ugye ezt az egyenlőséget.

H-T. L.: – Így van, így van, tehát azért ez nem olyan egyszerű, mint ezt sokan gondolják, de akkor talán menjünk végig egy-két konkrét megoldáson, alkalmazáson. Kezdjük talán a diagnosztikánál. Említetted, hogy nagyon sok területen tudna nekünk segíteni a tech. Én úgy tudom, hogy idehaza is nagyon ígéretes erőfeszítések vannak.

K.M.: – Igen, a diagnosztika az egyik legfontosabb terület. Ott rengeteg adatra van szükség és utána ezeknek az adatoknak az összevetésére, előrejelzésekre, tehát egyre több radiológiai és egyéb diagnosztikai gyártónál nagyon erősen megjelenik a „machine learning” és a mesterséges intelligencia, amivel sokkal jobban tudnak szűrni, kezelni dolgokat. – Ez most csak angolul van a fejemben – ez, amit a gépeknél mondanak: predictive maintenance, tehát, hogy folyamatosan nézd, egyénre szabottan. Egyszerűen nem időről-időre, háromhavonta vagy fél évente visszarendeled ellenőrzésre az egyént, hogyha esetleg találtak nála valamit, vagy korábban volt nála valami, hanem folyamatosan kapcsolatban lehet maradni és akkor ez is egyénre szabottabb lesz és pontosabb diagnózisok tudnak így születni. És korábban elkapott diagnózisok, ami a másik nagyon fontos, hogy a betegség gyógyításának a kimenetelét, azt, hogyha időben felismerjük, időben elkapjuk, az nagyban tudja segíteni.

H-T. L.: – De akkor ez nem jelenti azt, hogy az orvosokat teljesen ki lehet iktatni a képből?

K.M.: – Közel sem, közel sem. Tehát, azért ezek az algoritmusok, programok segítenek az orvosoknak, de az orvosok tanítják ugye ezeket az algoritmusokat, hogy mit és hogyan ismerjenek fel, tehát mindenképpen onnan indul a tudás. Az tény, hogy például a diagnosztikánál el tudunk vonatkoztatni a helyszíntől és egy nagy kórházláncnál lehetséges, hogy egy központban ülnek az orvosok, akik ezeket a leleteket elemzik, viszont maga a diagnosztika vagy a képalkotó eljárások, a képalkotó gépek, azok kint vannak bárhol. Tehát, azért lehet központosítani, de azért mindenképpen kell orvos a rendszerbe, erősen.

H-T. L.: – Igen, és hát ugye a kapacitás egy nagyon fontos szempont, hiszen adott esetben sokkal nagyobb számú embert tudnak szűrésen keresztül tolni, ha úgy tetszik a rendszerben, ami egy óriási előny. És mi a helyzet a személyre szabott kezelésekkel? Ugye a mesterséges intelligenciáról nagyon sokszor szeretünk úgy beszélni, hogy mindent személyre tud szabni gyakorlatilag. Ugye nemcsak a különböző reklámokat, és a filmízlésedet tudja már és ajánlatokkal bombáz téged, hanem a kezelésben is ez egy tényező.

K.M.: – Igen, a kezelésben is fontos szerepet játszik ugye, egyik oldala – Fú, ez megint az egyenletnek minden oldalára hatással van – az, hogy egyre fejlettebben tudjuk feldolgozni ezt a rengeteg adatot, ami a rendelkezésünkre áll. Az egyik az, hogy a személyre szabott kezelésnél nagyon fontos ugye, hogy beszéltünk arról, hogy a gyógyszeripar kutatási részét nagyban fel tudja gyorsítani a mesterséges intelligencia. És lehetővé tesz olyan mértékű diagnózisokat és lehetővé tesz olyan gyógyszereket, amik ezeknek a ritka betegségeknek a gyógyszerei, ami ugye már ebbe a személyre szabott irányba megy el. Hiszen, ha azonosítottunk valami nagyon ritka betegséget, akkor most már azonosítani is tudjuk és nagyon sok esetben rendelkezésre áll egy gyógymód. Általában ugye nem olcsó, hiszen nem tömeg termékről van szó, de rendelkezésre áll. A másik izgalmas része a személyre szabott kezeléseknek az, hogy ezt Nyugaton ilyen retail cliniceknek hívják ezeket a fajta klinikákat amikor, a géped segítségével, – nekem a telefonomon is van két ilyen program – ami segít ellenőrizni a tüneteimet és javaslatot tesz arra, hogy azonnal menjek orvoshoz vagy vélhetően ez csak valami könnyedebb megfázás, de be tudok menni bizonyos pontokra ahol, a gép által vagy a program által javasoltakat áttekinti egy szakértő és esetleg könnyebben jutok gyógyszerhez, illetve tehát valamiféle megoldáshoz. Azt is lehetővé teszi, hogy nem kell annyira specialistához mennem. Az egészségügy az mindig is a nagy számok törvénye volt ugye. Tehát amikor valamilyen tünete van az embernek, akkor általában az orvost megtanították abban gondolkodni, hogy rendben van, akkor elsősorban ez a tünet ezzel az együttállással vélhetően ez. És akkor, hogyha az orvos kizárta, mert visszajövök két hét múlva, két hónap múlva, akkor megy tovább. Aha! akkor vélhetően nem ez volt, akkor megyek a következő valószínűség felé, ezt tudja nagyban felgyorsítani az MI. Egyébként izgalmas. Mindenkinek javaslom, hogy aki szeret ezzel játszani – és gondolom olyanok hallgatják ezt a podcastot – az Ada Health, az egyik ilyen nagyon elterjedt diagnózis segítő alkalmazás, ez egy német alkalmazás. Vagy van, azt hiszem, hogy a briteké a Babylon Health, ami már erről az oldalról jön a technikai oldalról, de már felvettek orvosokat és segítenek a kezelésben. Sőt egyébként a Babylon Healthről olvastam, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt a mögötte álló szoftver elvégezte az orvosi tesztet és már hivatalosan is családorvosnak, háziorvosnak mondhatja magát. Sikerült elég jó eredménnyel átjutnia ezen. De ezek a figyelmeztetések még mindig működnek, hogy az ember azért konzultáljon orvossal, tehát még mindig csak inkább diagnózist segítő eszköznek tekintjük ezeket. De nagyon nagy arányban segíti az embereket, itt Nyugaton, azért hogyha nincs időnk elszaladni, de vannak Afrikában területek, ahol nem olyan könnyű elszaladni és egy háziorvossal megkonzultálni valamilyen tünetet, tehát ez is egy iránya. Kérdezted ugye ezt a személyre szabott orvoslást, és azért itt mondanám, hogy Magyarországon is van egy-két cég, aki azzal foglalkozik, például, hogy egy sajnálatos rákos diagnózis esetén megtalálja a legalkalmasabb elérhető kezelést. Tehát mélyebb elemzéseket végeznek úgynevezett, ilyen tumormarkereket meg, tudja az ég, mi mindent megvizsgálnak és azt mondják, hogy ennek az egyénnek legnagyobb valószínűséggel ez a legjobb elérhető kezelés, ami a világon van. Ez például erősen machine learning és mesterséges intelligencián alapuló.

H-T. L.: – És mi a helyzet a génmódosítással, hogyha esetleg erről akarunk mondani egy-két szót, ugye itt is az AI-t nagy előszeretettel akarják alkalmazni és nagyon sokan ettől várják az igazi áttörést, mert azt mondják: jó, akkor egy kis génmanipulációval megszabadulok a hibás génektől, veszek egy jó kis 3D nyomtatót, amivel reprodukálom a szerveimet és akkor minden rendben. Vagy ez sem ilyen egyszerű azért?

K.M.: – Hát ez sem ilyen egyszerű, de azért tudom, hogy az egyik legizgalmasabb tudományos irány a genetikai és proteomikai adatoknak elemzése. Hogy az embernek hogyan néz ki a genomja, hogyan néz ki a fehérje rendszere, de ezt azért hagynám a tudósokra és tudok nagyon jót is ajánlani egyébként. Ezzel kapcsolatban is például pont a Pázmányon van nagyon izgalmas munkában egy cég, aki kifejezetten ezzel foglalkozik és azt tudja mondani, hogy egy ilyen szimulátorként tulajdonképpen megnézi azt, hogy hogyan viselkedik az emberi szervezet és hogy ha mit hogyan módosítanánk benne akkor, hogyan viselkedne. Szívesen mondom, ha mondhatom Cytocastnek hívják ezt a szerintem nagyon izgalmas magyar céget, amit a Design Terminálon keresztül fedeztem fel és folyamatosan figyelem az ő munkájukat. Szerintem nagyon úttörő világviszonylatban.

H-T. L.: – A pandémia elleni küzdelemben azért az AI elég nagy szerepet kap, hogy jön itt egészen pontosan képbe, hogyan tudjuk a vírus elleni küzdelembe beállítani a csatasorba?

K.M.: – Szerintem az egyik legizgalmasabb része, hogy most tanuljuk ezt a vírust, tehát még nagyon az elején vagyunk ennek. Akkor fontos, hogy minden információ, amit megkapunk róla vagy, ami elérhető róla, azt be tudjuk rakni a képletbe, amikor tanulunk a vírusról. Fontos a kutatásoknál ugye, hogy mennyire előre jelezhetők ezek a különböző hullámok, milyen irányba mennek, de én megint a legfontosabb részét – mert sokat dolgozom gyógyszergyárakkal, úgyhogy bizonyára ezért – abban látom, az egyik legnagyobb előnyét, hogy föl tudja gyorsítani a gyógyszerkísérleteket, a különböző fázisokat. Ugye van ez az úgynevezett in silico, amikor először a számítógépben kerül modellezésre valamilyen gyógyszernek a működése és hogyha ott bevált, akkor természetesen, azért ez nem váltja ki a többi kipróbálást, de le tudja rövidíteni az utat és egy csomó olyan próbálkozást, ami már itt elbukik azt nem visznek tovább. Ezzel tulajdonképpen olcsóbb is tud lenni és gyorsabban elérhető tud lenni. Én itt látom a mesterséges intelligenciának a legnagyobb előnyét, hogy van ez a nagy versenyfutás, hogy melyik vakcina jön ki előbb. Ugye több gyár érdekelt ebben, több ország. – Trump kampányának a középpontjában is ez van, hogy mikor lesz vakcina és erről beszélgetnek. – Tehát ezt a részét nagyban meg tudja gyorsítani az alkalmazás, és aztán természetesen azt, hogy ha meglesz az a vakcina, akkor nagyon gyorsan gyártásba tenni és logisztikailag eljuttatni a rengeteg emberhez. Én itt látom elsősorban a mesterséges intelligencia hasznát, de természetesen ahogy beszéltük végigmegy a folyamaton a diagnózistól, az előrejelzéseken keresztül. Mindenhol ugye temérdek adat van, rengeteg adat áll a rendelkezésünkre, és ezt jobban, hatékonyabban tudjuk feldolgozni.

H-T. L.: – Hát mi is nagyon várjuk, hogy majd az AI segítségével le fogjuk tudni győzni ezt a borzalmas vírust, amiből már mindenkinek igazából elege van. Hát akkor azt gondolom, hogy talán zárjuk a beszélgetésünket az MI Stratégiával, amit ugye nemrég jelentettek be, hiszen ott vannak ezek a bizonyos transzformatív programok, és azok között az egészségügy nagyon nagy szerepet fog játszani. Az a terv, hogy MI támogatott okos asszisztensek segítenek majd, bennünket és kísérnek majd végig a gyógyulás folyamatában. Mit vársz ettől és mennyire lehet ez egy valós célkitűzés? Hogy fog ez valójában kinézni?

K.M.: – Izgalmas terület és ahogy így mondtad, hogy végig kísérnek minket az okos asszisztensek, egyből láttam, hogy a nyugati társadalmaknak a másik nagy problémája ugye az idősödő generációk, amiknek különösen szükségük van erre az úgynevezett Assisted livingre és vannak a demenciával küzdő idősek, akiknek megint ki kell találnunk valamit. Egy nagy vívmány, hogy életben tudjuk őket tartani tovább, de segítségre van szükségük, és végig kell kísérnünk őket. Erre egyébként Hollandiában vannak ilyen izgalmas megoldások, ahol ilyen kísérleti városrészeket hoznak létre, ahol az idős, demens betegek tulajdonképpen karórával azonosítva jönnek-mennek és mindenki tudja, hogy ők kik, és hova kell visszavinniük azokat, akik nem tudnak magukról. Szerintem egyébként ezzel a magyarországi térrel, ami az egységes egészségügyi szolgáltatási tér, ezzel szerintem nagyon jó helyzetben vagyunk, hogy az adatokat egy helyen tudjuk kezelni. Nagyon nagy, ilyen nemzeti szinten, és ezt tudjuk felhasználni kutatásra. Úgyhogy mindenképpen egy jó irány, mindenképpen egy olyan irány, amire határozottan szükség van. A számos krónikus betegség, amivel együtt élünk a kitolódó aktív évek okán és „Hál Istennek!” fantasztikus izgalmas egyetemi kutatások vannak és magyarországi startupok, amik ezen ötletelnek, hogy ezt, hogy lehet használni, és hogy lehet beintegrálni az egészségügybe. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez egy izgalmas és jó irány.

H-T. L.: – Hát legyen így! És menjünk ebbe az irányba. Alig várjuk, és ahogy említetted, ebben a folyamatban óriási szerepe lesz az adatok megfelelő felhasználásának, és ennek kapcsán érdemes kiemelni a Nemzeti Adatvagyon Ügynökségnek a megalapítását, ami szintén ugye a Mesterséges Intelligencia Stratégiának az egyik fontos intézkedése, amely gyakorlatilag ezt a másodlagos adatfelhasználást fogja felgyorsítani és rendszerezni. Hát nagyon szépen köszönöm Margó, azt gondolom, hogy a beszélgetés végére értünk, és nagyon sok mindent sikerült érintenünk. Gyere máskor is!

K.M.: – Örömmel, köszönöm!

H-T. L.: – Nagyon sok mindenről fogunk tudni még beszélgetni és ha minden jól megy és az AI is úgy akarja, akkor végtelen számú találkozással számolhatunk. A hallgatóknak pedig nagyon szépen köszönjük a figyelmet! A technikát továbbra is Nőthig Ádám varázsolja, mint ahogy fogja következő adásban is. Találkozunk legközelebb! Kövessetek minket kedvenc podcast lelőhelyeteken, illetve mostantól keressétek a podcastot és azok, leiratozott epizódjait az AI-Hungary.com-on! Sziasztok!

K.M.: – Sziasztok!

Ez volt az MI Stúdió, ahol a legmenőbb szakértők segítségével fejtjük meg a mesterséges intelligencia rezdüléseit az MI Stúdió az MI Koalíció podcastje, amely a hazai mesterséges intelligencia ökoszisztéma szakmai fórumaként működik. Még több tartalomért kövesd az MI Stúdiót a nagyobb podcast platformokon, és ne felejtsd el értékelni az adást! Az észrevételeket, megjegyzéseket az [email protected] emailcímre vagy a Mesterséges Intelligencia Koalíció közösségi médiafelületein várjuk. Találkozunk a következő epizódban!

Hallgass minket Spotify-on !

Hallgass minket Anchor-on!

Házigazda

Hörömpöli-Tóth Levente

MI Koalíció kommunikációs vezető

Vendége

Kohanecz Margó

Digitális marketing tanácsadó