szamlAI - számlák automatikus feldolgozása MI segítsével

Calendar  11/08/2020     Calendar      

Conditions

Challenge

A könyvelők rengeteg időt töltenek ügyfeleik számláinak digitális rögzítésével, ami alapvetően egy nem szaktudást igénylő feladat. Egyre gyakoribbak a digitális számlák, de jelentős mennyiség még mindig nyomtatva érkezik. Ezek a számlák változatos alakúak és méretűek, a formátum nincsen standardizálva, emiatt lehetetlen okos szkenneléssel kinyerni az adatokat. Egyszerűen vizuálisan túl diverzek a számlák ahhoz, hogy egy szoftver fel tudja ismerni, hogy pontosan milyen adatokról van szó. Ezért van szükség emberi munkaerőre ennek az adatoknak a rögzítésekor. Bár a feladat nem igényelne szakértelmet, mégsem lehet kiszervezni adatbiztonsági, hozzáférési és minőségbiztosítási okokból. A képzett, profi könyvelőnek kell elvégeznie. Ezt a problémát egy kutatással igazoltuk: 30 könyvelőt kérdeztünk meg arról, hogy mennyi munkaidőt töltenek a számlaadatok rögzítésével. Elképesztő, de 50% jött ki.

Solution

A Természetes Nyelvfeldolgozás segítségével sikeresen betanítottunk egy neurális hálót a számlákon található összes kulcsinformáció beazonosítására. Mindegy milyen méretű, alakú vagy színű a számla. Az általunk előállított szoftveres megoldás képessé vált arra, hogy a dokumentumok szkennelése után beazonosítsa az összes adatot, típus szerint, ami egy számlán található, és el is mentse az adatokat a megfelelő kategóriák alatt. Ezzel az adatrögzítés egy automatizált folyamattá vált, ahol a könyvelőnek mindössze ellenőriznie kell a szoftver által létrehozott táblázatokat, és szerkesztenie, ha szükséges.

Effects and results

A végeredmény egy olyan rendszer lett, amely képes meghatározni minden egyes adategység típusát bármilyen digitális dokumentumon, magas hatékonysággal. A rendszer elmenti az adatokat, a könyvelő átnézheti a javaslatokat és elfogadhatja vagy átszerkesztheti azokat, egyetlen kattintással. Ezzel a töredékére sikerült csökkenteni a számlaadatok rögzítéséhez szükséges időmennyiséget.

Client

Provider

Business function

Finance