A Forbes 2021 legforróbb AI trendjeit veszi sorra

  06/01/2021

Áttörés jöhet az MI alapú nyelvtechnológiában, jogszabályi szintre kerül az MI országstratégia az Egyesült Államokban és az akvizíciós piacra is pezsgés vár.

A Forbes 2021 legfontosabb AI trendjeit veszi sorra, és nem meglepő módon üzleti és politikai szemüvegen keresztül vizsgálja a várható trendeket. Ennek megfelelően idén jöhet el az idő, hogy a fősodratú amerikai médiában megjelennek az első deep fake-ek, amelyeket a népesség egy jelentős része hitelesként fog elfogadni, miután valamely közszereplő szájába olyan ellentmondásos szavakat adnak, amelyek soha nem hangzottak el. Ennek következtében felerősödhetnek a hangok, amelyek a nagy tech cégek felelősségre vonhatóságát szorgalmazzák a platformjaikon megjelenő deep fake-ek féken tartása érdekében.

Az USA szövetségi kormánya most először az AI-t igazi politikai prioritásként kezelheti, ami a vonatkozó kormányzati költések drámai megnövelésével jár. Az új nemzeti AI stratégia is jogszabályi szintre kerülhet, amely az etikai vetületekkel, kutatási prioritásokkal, nemzetbiztonsági hatásokkal és munkaautomatizációval foglalkozik. Várhatóan az OpenAI keretében elkészül továbbá az első olyan természetese nyelvfeldolgozó (NLP) modell, amely 1 000 milliárd feletti számú paramétert tartalmaz. Emellett a Microsoft, az NVIDIA, a Facebook és a Google is átlépheti ezt a mágikus határt. Azok után, hogy a nagy tech cégek ellen sorra indulnak a különböző versenyjogi eljárások, a következő érv, amibe a hatóságok kapaszkodhatnak, az AI lesz. A Big Tech cégek ugyanis behozhatatlan előnnyel bírnak a birtokukban lévő adatoknak köszönhetően, ezáltal adatmonopóliumokként funkcionálnak, amit a szabályozók egyre kevésbé fognak jó szemmel nézni.

A biológia lehet ugyanakkor az egyik legújabb nyertese az AI fejlődésének, ami a kutatások és startup finanszírozási pénzek mellett a fősodor média figyelmét is mind jobban megragadja. Az AI a biológia titkainak megfejtését teljesen új szintre helyezheti. Az akvizíciós piacon is ott hagyja lenyomatát az AI, hiszen 2021-ben a nagy gyógyszergyárak valamelyike be fog kebelezni egy fontos gyógyszerfejlesztésre szakosodott AI startupot.


Részletek és még több AI trend Forbes cikkében!

LATEST NEWS

Szingapúr is edukálja a társadalmat mesterséges intelligenciából

A fejlett ázsiai városállamban debütál az Intel a hétköznapi embereknek szóló AI kurzusa

Read article   

Mérföldkő a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása

Az MI Koalíció támogatja a kiemelt jelentőségű jogszabályt, amely új fejezetet nyithat a hazai adatgazdaság fejlődésében

Read article   

Elfogult filmes gyakorlatokat szűr a mesterséges intelligencia

Egy új MI-alapú módszerrel szinte bármilyen irodalmi alkotás vagy sajtótermék esetében fel lehet mérni, milyen mértékben fordulnak elő benne bizonyos szempontból elfogult elemek.

Read article