A világ egyik legerősebb európai szuperszámítógépe épül Bolognában

  21/10/2020

Az Európai Unió nagyszabású projektje részeként kezdik el összerakni a Leonardót, amely az MI-kutatásoknak ad komoly lökést.

Az Európai Bizottság a világ egyik legrobosztusabb szuperszámítógépét építi Olaszországban. A 120 millió eurós projekt az MI kutatások felgyorsításához járulhat hozzá nagy mértékben. A francia Atos által kivitelezett beruházás eredményeképp 250 Petflop számítási kapacitás, illetve 100 Petabyte tároló kapacitás jön létre. (Egy Petaflop másodpercenként 1 billiárd, vagy 1000 billió művelet elvégzését teszi lehetővé.)

A cél az, hogy megnyíljon az út a számítási teljesítmény következő lépcsőfoka, az ezer Petaflop (1 Exaflop) eléréséhez. A Leonardo névre keresztelt szuperszámítógép Bolognában épül fel, a forrásokat fele-fele arányban fedezi az olasz kutatási minisztérium, illetve az EuroHPC, amely a Bizottság, a tagállamok és cégek által alapított közös vállalat. Az amerikai technológiát is dominánsan felvonultató számítógép 2021 végére lehet startra kész. Mindez azonban csak a kezdet, hiszen az EU 8 milliárdos programja keretében további hasonló gépek épülnek Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Luxemburgban, Portugáliában, Szlovéniában és Spanyolországban is.

Teljes cikk itt!

LATEST NEWS

Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

Read article   

A Forbes 2021 legforróbb AI trendjeit veszi sorra

Áttörés jöhet az MI alapú nyelvtechnológiában, jogszabályi szintre kerül az MI országstratégia az Egyesült Államokban és az akvizíciós piacra is pezsgés vár.

Read article   

Kínában már tömegesen ítélkeznek virtuális AI bírók

Az ázsiai nagyhatalom az igazságszolgáltatás leterheltségét kívánja csökkenteni a bizonyos ügyekben bevetett MI-alapú bíráskodással

Read article