Az ENSZ technológiai nagyköveti pozíció létrehozásával megy elébe az MI transzformációnak

  26/01/2021

A tervek között szerepel egy multilaterális tanácsadó testület létrehozása, amely kizárólag a mesterséges intelligencia felhasználási aspektusaira fókuszál majd

Fabrizio Hochschild Drummond személyében az ENSZ kinevezte első technológiai nagykövetét, akinek feladatai közé tartozik többek között egy multilaterális tanácsadó testület létrehozása a mesterséges intelligencia témájában.

A lépés az ENSZ főtitkár António Guterres nagyszabású digitalizációs tervének része, amely egyébiránt a digitalizációs politika jövőbeli jelentőségét is előrevetíti. A kiemelt célok között szerepel ennek keretében az internetet nem használó kb. 3,6 milliárd ember digitális világba kapcsolása. Hochschild a kinevezése apropóján megjegyezte: aki nem foglalkozik a kérdéssel, az bebetonozza a gazdag és szegény országok közötti különbséget.

A szakember mindazonáltal egyáltalán nem jártas a technológia terén, eddig ugyanis emberi joghoz köthető feladatokat látott el. Különösen nyitott hozzáállásra azonban feltétlenül számítani leheta részéről: a nagykövet ugyanis a digitális integrációra fókuszáló multilaterális tanácsadó testület létrehozását kezdeményezi, ami egyben azt is sugallja, hogy az ENSZ nemzetközi szintű normákat alkothat. Utóbbira láthatólag megvan az étvágy, ahogy az az Európa Tanács január 20-i, az MI európai szabályozását tárgyaló strassbourgi konferenciáján is elhangzott.

Hochschild remek szövetségesekre lelhet a civilszervezetek és a vállalatok körében céljai megvalósításához, akiknek közreműködésére kifejezetten számít. Ezzel együtt kiválasztása máris kritikát váltott ki, mivel annak folyamata enyhén szólva sem zajlott átlátható módon.

teljes cikk itt olvasható!

LATEST NEWS

Visszanézhetők a szakmai nap tartalmas előadásai

Visszanézhetők a szakmai nap tartalmas előadásai

Read article   

Meghódíthatják a világot a szervízrobotok

A munkaerőhiánnyal küzdő szállodaipar és egészségügy nagyon várja a gépi felmentősereget

Read article   

Az új akcelerátor központok minőségi ugrást ígérnek az kkv-k hatékonyságnövelésében

Az MI Koalíció elnöke az M1 „Ma reggel” c. műsorában ecsetelte, milyen előnyöket kínálnak a hazai vállalkozások számára a mesterséges intelligencia megoldásokat első kézből bemutató központok

Read article