Az ENSZ technológiai nagyköveti pozíció létrehozásával megy elébe az MI transzformációnak

  26/01/2021

A tervek között szerepel egy multilaterális tanácsadó testület létrehozása, amely kizárólag a mesterséges intelligencia felhasználási aspektusaira fókuszál majd

Fabrizio Hochschild Drummond személyében az ENSZ kinevezte első technológiai nagykövetét, akinek feladatai közé tartozik többek között egy multilaterális tanácsadó testület létrehozása a mesterséges intelligencia témájában.

A lépés az ENSZ főtitkár António Guterres nagyszabású digitalizációs tervének része, amely egyébiránt a digitalizációs politika jövőbeli jelentőségét is előrevetíti. A kiemelt célok között szerepel ennek keretében az internetet nem használó kb. 3,6 milliárd ember digitális világba kapcsolása. Hochschild a kinevezése apropóján megjegyezte: aki nem foglalkozik a kérdéssel, az bebetonozza a gazdag és szegény országok közötti különbséget.

A szakember mindazonáltal egyáltalán nem jártas a technológia terén, eddig ugyanis emberi joghoz köthető feladatokat látott el. Különösen nyitott hozzáállásra azonban feltétlenül számítani leheta részéről: a nagykövet ugyanis a digitális integrációra fókuszáló multilaterális tanácsadó testület létrehozását kezdeményezi, ami egyben azt is sugallja, hogy az ENSZ nemzetközi szintű normákat alkothat. Utóbbira láthatólag megvan az étvágy, ahogy az az Európa Tanács január 20-i, az MI európai szabályozását tárgyaló strassbourgi konferenciáján is elhangzott.

Hochschild remek szövetségesekre lelhet a civilszervezetek és a vállalatok körében céljai megvalósításához, akiknek közreműködésére kifejezetten számít. Ezzel együtt kiválasztása máris kritikát váltott ki, mivel annak folyamata enyhén szólva sem zajlott átlátható módon.

teljes cikk itt olvasható!

LATEST NEWS

Így terelné mederbe az Európai Bizottság jogszabály-tervezete a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályokat

Az új uniós keretrendszer kockázat alapon kategorizálná az MI-rendszereket, és ehhez igazítaná a szabályozási szigort

Read article   

Szingapúr is edukálja a társadalmat mesterséges intelligenciából

A fejlett ázsiai városállamban debütál az Intel a hétköznapi embereknek szóló AI kurzusa

Read article   

Mérföldkő a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása

Az MI Koalíció támogatja a kiemelt jelentőségű jogszabályt, amely új fejezetet nyithat a hazai adatgazdaság fejlődésében

Read article