Drámaian csökkenhet a boltok élelmiszerpazarlása az MI-alapú rendelési platformok hatására

  22/02/2021

Az algoritmusok predikciós képességét kihasználva sokkal jobban tervezhető a friss élelmiszerek rendelési üteme, ami hosszú távon árcsökkenéshez is vezethet.

A friss élelmiszerek terén hozhatnak áttörést azok AI-alapú platformok, amelyek egyszerre ígérnek gyógyírt a pazarlás csökkentésére, a hatékonyságnövelésre és a vásárlók várakozásainak való jobb megfelelésre.
Az amerikai Afresh Technologies megoldásával a boltosok mintegy 50%-kal csökkentették a veszendőbe ment bolti árukészletet, miközben 3%-kal növekedtek friss élelmiszer-eladásaik. Az ágazatban a hagyományos szereplők eddig megengedhették maguknak az elavult kézi módszerek alkalmazását, az Amazon és egyéb e-kereskedelmi szolgáltatók elterjedése óta azonban a szupermarketek kénytelenek költségcsökkentő és a vásárlók igényeit jobban kiszolgáló megoldásokhoz folyamodni.

A jellemzően vonalkóddal rendelt tartós élelmiszerekhez képest a friss élelmiszer dinamikus jellegű és állandóan változik. Az Afresh AI-rendszere segíti a tervezést a korábbi keresleti és adattrendek elemzésével. Ha az Afresh front-end eszközét használó dolgozók ráadásul időnként kézzel is megszámolják a raktárkészleten lévő árut, azzal tovább segítik a modell feltanítását.
A rendszer akár 25%-os profitnövekedéssel járhat, aminek jótékony hatását a vásárlók alacsonyabb árak formájában láthatják viszont.

Teljes cikk az amerikai Forbesban!

LATEST NEWS

Nagykövetekkel és megújult tananyaggal kap új lendületet az országos mesterséges intelligencia tudatosító kampány

Bemutatták a mesterséges intelligenciát fókuszba helyező országos tudatosító kampány nagyköveteit a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon. Az MI Kihívás alapozó kurzust Magyarország MI Stratégiájának részeként, azzal a céllal tették mindenki számára elérhetővé, hogy felkészítsék a társadalmat és a gazdaságot a technológiai változásokra.

Read article   

A Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása az MI-alkalmazások bevezetését segítő központok létrehozásával folytatódik

Új akcelerátor központok segítik a vállalatokat a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások bevezetésében, miközben valós igényeket kielégítő projektek indulnak a 2030-ig szóló MI Stratégiában megfogalmazott célok teljesítésére. Az intézkedési terv végrehajtásának legutóbbi eredményeit értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az MI Koalíció a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon.

Read article   

Iparági projektekkel halad előre Magyarország MI Stratégiájának megvalósítása

A MTA mesterséges intelligencia témakörének szentelt 194. közgyűlésén az MI Koalíció vezetői ismertették az intézkedési terv meghirdetése óta elért eredményeket.

Read article