Drámaian csökkenhet a boltok élelmiszerpazarlása az MI-alapú rendelési platformok hatására

  22/02/2021

Az algoritmusok predikciós képességét kihasználva sokkal jobban tervezhető a friss élelmiszerek rendelési üteme, ami hosszú távon árcsökkenéshez is vezethet.

A friss élelmiszerek terén hozhatnak áttörést azok AI-alapú platformok, amelyek egyszerre ígérnek gyógyírt a pazarlás csökkentésére, a hatékonyságnövelésre és a vásárlók várakozásainak való jobb megfelelésre.
Az amerikai Afresh Technologies megoldásával a boltosok mintegy 50%-kal csökkentették a veszendőbe ment bolti árukészletet, miközben 3%-kal növekedtek friss élelmiszer-eladásaik. Az ágazatban a hagyományos szereplők eddig megengedhették maguknak az elavult kézi módszerek alkalmazását, az Amazon és egyéb e-kereskedelmi szolgáltatók elterjedése óta azonban a szupermarketek kénytelenek költségcsökkentő és a vásárlók igényeit jobban kiszolgáló megoldásokhoz folyamodni.

A jellemzően vonalkóddal rendelt tartós élelmiszerekhez képest a friss élelmiszer dinamikus jellegű és állandóan változik. Az Afresh AI-rendszere segíti a tervezést a korábbi keresleti és adattrendek elemzésével. Ha az Afresh front-end eszközét használó dolgozók ráadásul időnként kézzel is megszámolják a raktárkészleten lévő árut, azzal tovább segítik a modell feltanítását.
A rendszer akár 25%-os profitnövekedéssel járhat, aminek jótékony hatását a vásárlók alacsonyabb árak formájában láthatják viszont.

Teljes cikk az amerikai Forbesban!

LATEST NEWS

Szingapúr is edukálja a társadalmat mesterséges intelligenciából

A fejlett ázsiai városállamban debütál az Intel a hétköznapi embereknek szóló AI kurzusa

Read article   

Mérföldkő a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása

Az MI Koalíció támogatja a kiemelt jelentőségű jogszabályt, amely új fejezetet nyithat a hazai adatgazdaság fejlődésében

Read article   

Elfogult filmes gyakorlatokat szűr a mesterséges intelligencia

Egy új MI-alapú módszerrel szinte bármilyen irodalmi alkotás vagy sajtótermék esetében fel lehet mérni, milyen mértékben fordulnak elő benne bizonyos szempontból elfogult elemek.

Read article