Elfogult filmes gyakorlatokat szűr a mesterséges intelligencia

  05/03/2021

Egy új MI-alapú módszerrel szinte bármilyen irodalmi alkotás vagy sajtótermék esetében fel lehet mérni, milyen mértékben fordulnak elő benne bizonyos szempontból elfogult elemek.

Az MI képes a filmekben előforduló elfogult gyakorlatokat is azonosítani, aminek segítségével újra lehet értékelni az alkotás készítésének korszakához köthető normákat és értékeket.
Mindezek alátámasztására az 1950-es és '60-as években készült bollywoodi mozikat vették ilyen AI górcső alá, amiből kiderült pl., hogy a gyermekszületések ábrázolásakor szinte mindig fiú újszülött szerepelt a forgatókönyvben. A férfi karakterek domináns szerepeltetését a hímnemű mutató és személyes névmások előfordulásának gyakoriságával is le lehet mérni.

Egy másik ezzel kapcsolatos indikátor a 'hozomány' mint történetelem használata, ami a mai filmekben szintén jóval kevesebbszer fordul már elő. Ezzel szemben az AI-elemzés a női szépségideálban nem lát változást: az továbbra is a világos bőrszínhez kötődik, méghozzá az indiai és az amerikai mozikban egyaránt.

A Carnegie Mellon University kutatása hét évtized bollywoodi termését dolgozta fel. Évi száz ilyen mozit elemeztek ki és vetettek össze az azonos években készült hollywoodi társaikkal. Ugyanez a technológia alkalmas lesz könyvek, újságcikkek és rádióleiratok, valamint akár közösségi médiatartalmak és a digitális újságírás termékeinek hasonló szempontok szerinti értékeléséhez.

Olvasd el a teljes beszámolót!

LATEST NEWS

Nagykövetekkel és megújult tananyaggal kap új lendületet az országos mesterséges intelligencia tudatosító kampány

Bemutatták a mesterséges intelligenciát fókuszba helyező országos tudatosító kampány nagyköveteit a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon. Az MI Kihívás alapozó kurzust Magyarország MI Stratégiájának részeként, azzal a céllal tették mindenki számára elérhetővé, hogy felkészítsék a társadalmat és a gazdaságot a technológiai változásokra.

Read article   

A Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása az MI-alkalmazások bevezetését segítő központok létrehozásával folytatódik

Új akcelerátor központok segítik a vállalatokat a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások bevezetésében, miközben valós igényeket kielégítő projektek indulnak a 2030-ig szóló MI Stratégiában megfogalmazott célok teljesítésére. Az intézkedési terv végrehajtásának legutóbbi eredményeit értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az MI Koalíció a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon.

Read article   

Iparági projektekkel halad előre Magyarország MI Stratégiájának megvalósítása

A MTA mesterséges intelligencia témakörének szentelt 194. közgyűlésén az MI Koalíció vezetői ismertették az intézkedési terv meghirdetése óta elért eredményeket.

Read article