Európai polgári kezdeményezés indult az arcfelismerési technológiák visszaszorítására

  22/02/2021

Egy millió aláírás szükséges, hogy az Európai Bizottság jogszabályi szinten foglalkozzon az arcfelismerésen alapuló megfigyelési eszközök lehetséges betiltásával.

A "Reclaim Your Face" elnevezésű kampány annak érdekében mozgósít, hogy mind többen álljanak ki a biometrikus alapú tömeges megfigyelési eszközök betiltása mellett. Európában már több helyen kísérleteznek a technológia alkalmazásával, pl. az osztrák rendőrség is használ ilyet a gyanúsítottak azonosítására, de tüntetések résztvevőiről készült felvételeket is összekötöttek már ilyen adatbankokkal.

Az európai polgári kezdeményezést mintegy 41 polgári jogi szervezet és egyesület támogatja, azonban az uniós szabályok szerint 12 hónap alatt 1 millió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az EU Bizottság jogszabály-tervezetet készítsen a kérdésben. Az arcfelismerő rendszerek lehetővé teszik, hogy a hatóságok a közterületeken készült felvételek alapján embereket azonosítsanak be és tartózkodási helyüket nyomon kövessék.

Németországban egy berlini vasútállomáson tesztelték a rendszert, amely ugyan 0,1 százalékban adott csak ki hibás riasztást, ez azonban azt jelenti, hogy a Németországban naponta 11,9 millió vasúton utazóból 11.900 esetben fordulna elő, hogy valakit tévesen gyanúsítottként soroljanak be. A német szakértők most azon dolgoznak, hogy az emberek magatartását is figyelembe vegyék a szűréskor, és ezáltal csökkentsék a hibaszázalékot.

Minden részlet itt

LATEST NEWS

Nagykövetekkel és megújult tananyaggal kap új lendületet az országos mesterséges intelligencia tudatosító kampány

Bemutatták a mesterséges intelligenciát fókuszba helyező országos tudatosító kampány nagyköveteit a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon. Az MI Kihívás alapozó kurzust Magyarország MI Stratégiájának részeként, azzal a céllal tették mindenki számára elérhetővé, hogy felkészítsék a társadalmat és a gazdaságot a technológiai változásokra.

Read article   

A Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása az MI-alkalmazások bevezetését segítő központok létrehozásával folytatódik

Új akcelerátor központok segítik a vállalatokat a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások bevezetésében, miközben valós igényeket kielégítő projektek indulnak a 2030-ig szóló MI Stratégiában megfogalmazott célok teljesítésére. Az intézkedési terv végrehajtásának legutóbbi eredményeit értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az MI Koalíció a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon.

Read article   

Iparági projektekkel halad előre Magyarország MI Stratégiájának megvalósítása

A MTA mesterséges intelligencia témakörének szentelt 194. közgyűlésén az MI Koalíció vezetői ismertették az intézkedési terv meghirdetése óta elért eredményeket.

Read article