Európai polgári kezdeményezés indult az arcfelismerési technológiák visszaszorítására

  22/02/2021

Egy millió aláírás szükséges, hogy az Európai Bizottság jogszabályi szinten foglalkozzon az arcfelismerésen alapuló megfigyelési eszközök lehetséges betiltásával.

A "Reclaim Your Face" elnevezésű kampány annak érdekében mozgósít, hogy mind többen álljanak ki a biometrikus alapú tömeges megfigyelési eszközök betiltása mellett. Európában már több helyen kísérleteznek a technológia alkalmazásával, pl. az osztrák rendőrség is használ ilyet a gyanúsítottak azonosítására, de tüntetések résztvevőiről készült felvételeket is összekötöttek már ilyen adatbankokkal.

Az európai polgári kezdeményezést mintegy 41 polgári jogi szervezet és egyesület támogatja, azonban az uniós szabályok szerint 12 hónap alatt 1 millió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az EU Bizottság jogszabály-tervezetet készítsen a kérdésben. Az arcfelismerő rendszerek lehetővé teszik, hogy a hatóságok a közterületeken készült felvételek alapján embereket azonosítsanak be és tartózkodási helyüket nyomon kövessék.

Németországban egy berlini vasútállomáson tesztelték a rendszert, amely ugyan 0,1 százalékban adott csak ki hibás riasztást, ez azonban azt jelenti, hogy a Németországban naponta 11,9 millió vasúton utazóból 11.900 esetben fordulna elő, hogy valakit tévesen gyanúsítottként soroljanak be. A német szakértők most azon dolgoznak, hogy az emberek magatartását is figyelembe vegyék a szűréskor, és ezáltal csökkentsék a hibaszázalékot.

Minden részlet itt

LATEST NEWS

Szingapúr is edukálja a társadalmat mesterséges intelligenciából

A fejlett ázsiai városállamban debütál az Intel a hétköznapi embereknek szóló AI kurzusa

Read article   

Mérföldkő a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása

Az MI Koalíció támogatja a kiemelt jelentőségű jogszabályt, amely új fejezetet nyithat a hazai adatgazdaság fejlődésében

Read article   

Elfogult filmes gyakorlatokat szűr a mesterséges intelligencia

Egy új MI-alapú módszerrel szinte bármilyen irodalmi alkotás vagy sajtótermék esetében fel lehet mérni, milyen mértékben fordulnak elő benne bizonyos szempontból elfogult elemek.

Read article