Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

  06/01/2021

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.
A Stanford University szakembere, Fei-fei Li szerint többet kell tanulni az evolúcióból, és el kell érni, hogy az AI rendszerek az emberekhez és állatokhoz hasonlóan az érzékelés és az interakciók sokasága alapján fejlessze önmagát.

A Turing díj győztes Judea Pearl szerint valamilyen módon a józan ész szabályait és a köztudomású dolgokkal kapcsolatos információkat kell integrálni az MI-alapú rendszerekbe. A tudás ugyanis nem adatokból keletkezik, ehelyett agyunk meglévő struktúráit használjuk arra, hogy interaktáljunk a világgal, míg az adatok rendeltetése, hogy azok segítségével tanuljunk a világból, ahogy azt az újszülötteknél is megfigyelték, akik rengeteg dolgot anélkül tanulnak meg, hogy azt külön elmagyaráznák számukra. A professzor úgy véli, ezt a fajta struktúrát kell kívülről az adatokba vinni.

Ami pedig a józan ész követelményeit illeti, ennek kapcsán elhangzott: ahhoz, hogy az AI keretei mözött ez érvényesüljön, párhuzamos kutatási területek egészen széles spektrumára van szükség, emellett az érvelés mechanizmusába ismereteket kell építeni, illetve olyan benchmarkokat kell létrehozni, amelyek nem csupán osztályozáson alapulnak, ami jelenleg az AI-alapú rendszerek jellemzője.

A teljes cikk itt olvasható.

LATEST NEWS

Szingapúr is edukálja a társadalmat mesterséges intelligenciából

A fejlett ázsiai városállamban debütál az Intel a hétköznapi embereknek szóló AI kurzusa

Read article   

Mérföldkő a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása

Az MI Koalíció támogatja a kiemelt jelentőségű jogszabályt, amely új fejezetet nyithat a hazai adatgazdaság fejlődésében

Read article   

Elfogult filmes gyakorlatokat szűr a mesterséges intelligencia

Egy új MI-alapú módszerrel szinte bármilyen irodalmi alkotás vagy sajtótermék esetében fel lehet mérni, milyen mértékben fordulnak elő benne bizonyos szempontból elfogult elemek.

Read article