Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

Calendar  06/01/2021

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.
A Stanford University szakembere, Fei-fei Li szerint többet kell tanulni az evolúcióból, és el kell érni, hogy az AI rendszerek az emberekhez és állatokhoz hasonlóan az érzékelés és az interakciók sokasága alapján fejlessze önmagát.

A Turing díj győztes Judea Pearl szerint valamilyen módon a józan ész szabályait és a köztudomású dolgokkal kapcsolatos információkat kell integrálni az MI-alapú rendszerekbe. A tudás ugyanis nem adatokból keletkezik, ehelyett agyunk meglévő struktúráit használjuk arra, hogy interaktáljunk a világgal, míg az adatok rendeltetése, hogy azok segítségével tanuljunk a világból, ahogy azt az újszülötteknél is megfigyelték, akik rengeteg dolgot anélkül tanulnak meg, hogy azt külön elmagyaráznák számukra. A professzor úgy véli, ezt a fajta struktúrát kell kívülről az adatokba vinni.

Ami pedig a józan ész követelményeit illeti, ennek kapcsán elhangzott: ahhoz, hogy az AI keretei mözött ez érvényesüljön, párhuzamos kutatási területek egészen széles spektrumára van szükség, emellett az érvelés mechanizmusába ismereteket kell építeni, illetve olyan benchmarkokat kell létrehozni, amelyek nem csupán osztályozáson alapulnak, ami jelenleg az AI-alapú rendszerek jellemzője.

A teljes cikk itt olvasható.

LATEST NEWS

Pályázati felhívás az Ipar 4.0 szakmai érem díjára

Az ITM által 2019-ben alapított Ipar 4.0 szakmai díjjal négy kategóriában ismerik el a digitalizációs technológiát innovatívan megvalósító szervezetek kiemelkedő munkáját.

Read article   

Két és félmillió embert ért el az MI Kihívás

A tervezettnél két és félszer többet, két és félmillió embert értek el a Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívás ismeretanyagával – mondta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára november 9-én, a Mesterséges Intelligencia Koalíció ötödik plenáris ülésén a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Read article   

Mesterséges intelligencia szabályozás jelenlegi és jövőbeli kihívásai

Online mesterséges intelligencia konferencia - 2021. október 26.

Read article