Így terelné mederbe az Európai Bizottság jogszabály-tervezete a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályokat

  30/04/2021

Az új uniós keretrendszer kockázat alapon kategorizálná az MI-rendszereket, és ehhez igazítaná a szabályozási szigort

Biztonságosabbá tenné az MI rendszereket az Európai Bizottság keretszabályozása és új intézkedési terve.
A Bizottság közleménye szerint a rendelet szabályai megfelelően fogják kezelni az MI-rendszerek használata által jelentkező "sajátos kockázatokat". Az új szabályokat valamennyi tagállamban azonos módon, közvetlenül kell alkalmazni.

A szabályzat elfogadhatatlan, magas, korlátozott és minimális kockázati kategóriákba sorolja az MI-alapú megoldásokat.
A tiltott alkalmazások közé tartoznak azok a rendszerek, amelyek a felhasználók szabad akaratának megkerülése érdekében manipulálják az emberi viselkedést, illetve amelyek arcfelismerésen alapuló megfigyelést valósítanak meg.

A Bizottság azt javasolja, hogy az új szabályokat az illetékes nemzeti piacfelügyeleti hatóságok felügyeljék, a mesterséges intelligenciával foglalkozó európai testület létrehozása pedig a várakozások szerint meg fogja könnyíteni a szabályok végrehajtását, valamint ösztönözni fogja a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabványok kidolgozását.
A javaslatok között szerepel a nem magas kockázatú mesterséges intelligenciára vonatkozóan önkéntes magatartási kódexek kidolgozása, a felelősségteljes innováció elősegítése érdekében pedig szabályozási tesztkörnyezetek kialakítása.

A tervezetből az Európai Parlament és a tagállamok közreműködésével válik majd jogszabály rendes jogalkotási eljárás keretében.

Forrás: www.hwsw.hu

LATEST NEWS

Nagykövetekkel és megújult tananyaggal kap új lendületet az országos mesterséges intelligencia tudatosító kampány

Bemutatták a mesterséges intelligenciát fókuszba helyező országos tudatosító kampány nagyköveteit a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon. Az MI Kihívás alapozó kurzust Magyarország MI Stratégiájának részeként, azzal a céllal tették mindenki számára elérhetővé, hogy felkészítsék a társadalmat és a gazdaságot a technológiai változásokra.

Read article   

A Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása az MI-alkalmazások bevezetését segítő központok létrehozásával folytatódik

Új akcelerátor központok segítik a vállalatokat a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások bevezetésében, miközben valós igényeket kielégítő projektek indulnak a 2030-ig szóló MI Stratégiában megfogalmazott célok teljesítésére. Az intézkedési terv végrehajtásának legutóbbi eredményeit értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az MI Koalíció a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon.

Read article   

Iparági projektekkel halad előre Magyarország MI Stratégiájának megvalósítása

A MTA mesterséges intelligencia témakörének szentelt 194. közgyűlésén az MI Koalíció vezetői ismertették az intézkedési terv meghirdetése óta elért eredményeket.

Read article