Így terelné mederbe az Európai Bizottság jogszabály-tervezete a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályokat

  30/04/2021

Az új uniós keretrendszer kockázat alapon kategorizálná az MI-rendszereket, és ehhez igazítaná a szabályozási szigort

Biztonságosabbá tenné az MI rendszereket az Európai Bizottság keretszabályozása és új intézkedési terve.
A Bizottság közleménye szerint a rendelet szabályai megfelelően fogják kezelni az MI-rendszerek használata által jelentkező "sajátos kockázatokat". Az új szabályokat valamennyi tagállamban azonos módon, közvetlenül kell alkalmazni.

A szabályzat elfogadhatatlan, magas, korlátozott és minimális kockázati kategóriákba sorolja az MI-alapú megoldásokat.
A tiltott alkalmazások közé tartoznak azok a rendszerek, amelyek a felhasználók szabad akaratának megkerülése érdekében manipulálják az emberi viselkedést, illetve amelyek arcfelismerésen alapuló megfigyelést valósítanak meg.

A Bizottság azt javasolja, hogy az új szabályokat az illetékes nemzeti piacfelügyeleti hatóságok felügyeljék, a mesterséges intelligenciával foglalkozó európai testület létrehozása pedig a várakozások szerint meg fogja könnyíteni a szabályok végrehajtását, valamint ösztönözni fogja a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabványok kidolgozását.
A javaslatok között szerepel a nem magas kockázatú mesterséges intelligenciára vonatkozóan önkéntes magatartási kódexek kidolgozása, a felelősségteljes innováció elősegítése érdekében pedig szabályozási tesztkörnyezetek kialakítása.

A tervezetből az Európai Parlament és a tagállamok közreműködésével válik majd jogszabály rendes jogalkotási eljárás keretében.

Forrás: www.hwsw.hu

LATEST NEWS

Visszanézhetők a szakmai nap tartalmas előadásai

Visszanézhetők a szakmai nap tartalmas előadásai

Read article   

Meghódíthatják a világot a szervízrobotok

A munkaerőhiánnyal küzdő szállodaipar és egészségügy nagyon várja a gépi felmentősereget

Read article   

Az új akcelerátor központok minőségi ugrást ígérnek az kkv-k hatékonyságnövelésében

Az MI Koalíció elnöke az M1 „Ma reggel” c. műsorában ecsetelte, milyen előnyöket kínálnak a hazai vállalkozások számára a mesterséges intelligencia megoldásokat első kézből bemutató központok

Read article