Kínában már tömegesen ítélkeznek virtuális AI bírók

  10/12/2020

Az ázsiai nagyhatalom az igazságszolgáltatás leterheltségét kívánja csökkenteni a bizonyos ügyekben bevetett MI-alapú bíráskodással

A kínai kiberbíróságok mind több ügyben járnak el, ezzel is alátámasztva Peking MI nagyhatalmi ambícióit.

Kínában elindult a kiber igazságügy! A kínai WeChat közösségi platformon március óta fut egy "mobil bíróság", amely eddig több, mint három millió ügyet és egyéb bírósági eljárást kezelt. A Kínai Legfelsőbb Bíróság közleményében leszögezi, hogy a bírósági rendszer leterheltségét digitalizációs eszközökkel szeretnék enyhíteni, ahol a blockchain és a felhőtechnológia mellett az AI is kulcsszerepet játszik.

Az első kiberbíróság már 2017 óta működik Hangzhou városában, amelyet a digitális aspektust tartalmazó jogviták rendezésére hoztak létre. A hangzhoui internet bíróságon a felek videó cset formájában jelennek meg, majd egy AI bíró - képernyőre vetített avatar képében - utasítja őket, hogy adják elő mondandójukat. A bíróság hatáskörébe online kereskedelmi viták, szerzői jogi ügyek és e-kereskedelmi termékfelelősségi igények tartoznak többek között.

A peres felek polgári jogi igényüket online regisztrálhatják, majd később bejelentkezhetnek a tárgyalásra. A jogi folyamatok virtuális bíróra bízása felgyorsítja az eljárást, csökkenti az emberi bírók terheit, akik szerepe a felügyeletre szorítkozik, és akik csak az ügyben hozandó legfontosabb határozatokkal kell, hogy foglalkozzanak.

Az újításra azért volt szükség, mert megszaporodott a mintegy 850 millió mobilinternetező által generált, mobilfizetésekkel és e-kereskedelemmel kapcsolatos ügyek száma. A hangzhoui után időközben Pekingben is létrehoztak egy hasonló  rendszert, és összesen eddig 88.000 feletti esetben hoztak ítéletet.

A WeChat mobil bírósága a felhasználók számára ugyanakkor lehetővé teszi, hogy fizikai megjelenési kötelezettség nélkül indítsanak keresetet, vegynek részt tárgyaláson és adjanak be bizonyítékokat. Mindez Kína azon erőfeszítésének része, hogy a világ vezető digitális hatalmává váljon. A kínai bíróságok 90%-a már most valamilyen szinten online formában intéz ügyeket.

Teljes cikk itt

LATEST NEWS

Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

Read article   

A Forbes 2021 legforróbb AI trendjeit veszi sorra

Áttörés jöhet az MI alapú nyelvtechnológiában, jogszabályi szintre kerül az MI országstratégia az Egyesült Államokban és az akvizíciós piacra is pezsgés vár.

Read article   

Kínában már tömegesen ítélkeznek virtuális AI bírók

Az ázsiai nagyhatalom az igazságszolgáltatás leterheltségét kívánja csökkenteni a bizonyos ügyekben bevetett MI-alapú bíráskodással

Read article