Már a tervezési fázisban érdemes algoritmus alapon belenyúlni a forgatókönyvekbe

  19/11/2020

A filmiparban eddig is igyekeztek biztosra menni, de az MI korszakban újabb szintet léphet a sikeroptimalizáció a sztorik egyes elemeit kiértékelő intelligens rendszereknek hála.

Az MI a film iparágban is mind nagyobb teret nyer, és immár réges-rég nem korlátozódik a Netflix ajánló algoritmusaira. A Storyfit amerikai startup pl. a filmgyártási folyamatot optimalizálja számos döntéstámogató mechanizmussal. A forgatókönyvek ugyanis remekül elemezhetők adott paraméterek szerint, mit pl. költsgévetés, műfaj, szereposztás, témák, hangulat vagy az izgalom fokozásának az íve.

A rendszer táblázatokba rendezi a különböző mérőszámokat, és a teljes projektet perspektívába helyezi a feldolgozott forgatókönyvek ismeretében. A Storyfit szakértői így olyan kérdésekre tudnak válaszolni, mint pl. "az történetmesélés tempója a műfajnak megfelelő-e?", "hogyan teljesítettek a hasonló produkciók?", vajon "az ebben az epizódban szereplő karakterek kellően hitelesek-e?", illetve hogy "a közönség azonosulni tud-e ezzel a karakterrel?".

A sikert az algoritmusok a hasonló produkciók előéletéből próbálják megjósolni, ahol a mozibevételek mellett a megjelent kritikákat és közösségi média visszacsatolásokat is figyelembe veszik. Gyakran kapnak a marketingesek még a tervezési fázisban adatokat, hogy aztán a trélereket vagy a közösségi médiakampányokat ehhez igazítsák.

Az előzetes információk sokszor a lehetséges mellékcélcsoportokra vonatkoznak, vagy arra, hogy a történet mely részeivel lehet leginkább a nézőkre hatni. A különböző tartalmi elemek (drog, szex, erőszak) szűrésével továbbá a várható korhatárbesorolást is nagyszerűen képes előrejelezni a rendszer.

További részletek a cikkben!

LATEST NEWS

Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

Read article   

A Forbes 2021 legforróbb AI trendjeit veszi sorra

Áttörés jöhet az MI alapú nyelvtechnológiában, jogszabályi szintre kerül az MI országstratégia az Egyesült Államokban és az akvizíciós piacra is pezsgés vár.

Read article   

Kínában már tömegesen ítélkeznek virtuális AI bírók

Az ázsiai nagyhatalom az igazságszolgáltatás leterheltségét kívánja csökkenteni a bizonyos ügyekben bevetett MI-alapú bíráskodással

Read article