Már a tervezési fázisban érdemes algoritmus alapon belenyúlni a forgatókönyvekbe

  19/11/2020

A filmiparban eddig is igyekeztek biztosra menni, de az MI korszakban újabb szintet léphet a sikeroptimalizáció a sztorik egyes elemeit kiértékelő intelligens rendszereknek hála.

Az MI a film iparágban is mind nagyobb teret nyer, és immár réges-rég nem korlátozódik a Netflix ajánló algoritmusaira. A Storyfit amerikai startup pl. a filmgyártási folyamatot optimalizálja számos döntéstámogató mechanizmussal. A forgatókönyvek ugyanis remekül elemezhetők adott paraméterek szerint, mit pl. költsgévetés, műfaj, szereposztás, témák, hangulat vagy az izgalom fokozásának az íve.

A rendszer táblázatokba rendezi a különböző mérőszámokat, és a teljes projektet perspektívába helyezi a feldolgozott forgatókönyvek ismeretében. A Storyfit szakértői így olyan kérdésekre tudnak válaszolni, mint pl. "az történetmesélés tempója a műfajnak megfelelő-e?", "hogyan teljesítettek a hasonló produkciók?", vajon "az ebben az epizódban szereplő karakterek kellően hitelesek-e?", illetve hogy "a közönség azonosulni tud-e ezzel a karakterrel?".

A sikert az algoritmusok a hasonló produkciók előéletéből próbálják megjósolni, ahol a mozibevételek mellett a megjelent kritikákat és közösségi média visszacsatolásokat is figyelembe veszik. Gyakran kapnak a marketingesek még a tervezési fázisban adatokat, hogy aztán a trélereket vagy a közösségi médiakampányokat ehhez igazítsák.

Az előzetes információk sokszor a lehetséges mellékcélcsoportokra vonatkoznak, vagy arra, hogy a történet mely részeivel lehet leginkább a nézőkre hatni. A különböző tartalmi elemek (drog, szex, erőszak) szűrésével továbbá a várható korhatárbesorolást is nagyszerűen képes előrejelezni a rendszer.

További részletek a cikkben!

LATEST NEWS

Drámaian csökkenhet a boltok élelmiszerpazarlása az MI-alapú rendelési platformok hatására

Az algoritmusok predikciós képességét kihasználva sokkal jobban tervezhető a friss élelmiszerek rendelési üteme, ami hosszú távon árcsökkenéshez is vezethet.

Read article   

Európai polgári kezdeményezés indult az arcfelismerési technológiák visszaszorítására

Egy millió aláírás szükséges, hogy az Európai Bizottság jogszabályi szinten foglalkozzon az arcfelismerésen alapuló megfigyelési eszközök lehetséges betiltásával.

Read article   

Az EU és az USA közeledésére van szükség Kína digitális hegemóniájának megakadályozásához

A Transatlantic Technology Alliance biztosíthatja a kereteket ahhoz, hogy az értékalapú technológiák kapjanak elsőbbséget az autoriter elveken nyugvó megoldások helyett

Read article