Meghódíthatják a világot a szervízrobotok

  21/07/2021

A munkaerőhiánnyal küzdő szállodaipar és egészségügy nagyon várja a gépi felmentősereget

A hotelekben nemsokára tömegesen találkozhatunk majd olyan szervízrobotokkal, mint a német Robotise nevű startup által fejlesztett Jeeves. A masina a minibárok helyett funkcionálhat, illetve a szállodákba, irodákba és kórházakba történő meleg étel kiszállításban is számítanak rá.

A Jooles névre hallgató társa akár a folyosók fertőtlenítésére is alkalmas, és havi 700 km megtételét spórolhatja meg az embereknek.A világszerte mintegy 185.000 hotel és 120.000 kórház jellemzően munkaerőhiánnyal küzd, így számukra nagyszerű lehetőségeket tartogat a technológia.


A szervízrobotok kapcsán volt egy kezdeti lelkesedés, amely azonban alábbhagyott, mivel sokan tartottak attól, hogy az olyan emberi kapcsolatokat igénylő területeken, mint a gasztronómia vagy az ápolás, nem lesz szükség gépi közreműködésre. Időközben azonban a technológia iránti igény ismét megugrott, hiszen az általa kínált előnyök felülírják a fenntartásokat. Az emberek ugyanis a robotok igénybevételének köszönhetően sokkal inkább a páciensek és vendégek személyes kiszolgálására fókuszálhatnak.


A Jeeveset pl. egy Robotic-as-a-Service modell keretében 1500-2500 eurós havi díjjal tudják munkába állítani. A 11 milliárd dollárosra becsült globális szervízrobot piac 2023-ig 31%-os növekedésnek néz elébe az IFR világszervezet előrejelzése szerint, amely 531.000 eladott darabbal számol, ahová nem számítják bele a háztartási robotokat, mint pl. a robotporszívókat.


Teljes cikk a Handelsblattban!

LATEST NEWS

Visszanézhetők a szakmai nap tartalmas előadásai

Visszanézhetők a szakmai nap tartalmas előadásai

Read article   

Meghódíthatják a világot a szervízrobotok

A munkaerőhiánnyal küzdő szállodaipar és egészségügy nagyon várja a gépi felmentősereget

Read article   

Az új akcelerátor központok minőségi ugrást ígérnek az kkv-k hatékonyságnövelésében

Az MI Koalíció elnöke az M1 „Ma reggel” c. műsorában ecsetelte, milyen előnyöket kínálnak a hazai vállalkozások számára a mesterséges intelligencia megoldásokat első kézből bemutató központok

Read article