Transzatlanti AI egyezmény körvonalazódik

  10/12/2020

Az Európai Bizottság szorosabbra fűzné kapcsolatait az Egyesült Államokkal az AI szabályozásával kapcsolatos alapvető kérdésekben

Nemcsak a mesterséges intelligenciára vonatkozó egységes szabályok, hanem a tech óriások megzabolázása terén is közös munkát szorgalmaz az Európai Unió az Egyesült Államokkal.

Az Európai Unió bejelentette, hogy együtt akar dolgozni az Egyesült Államokkal, hogy kialakuljon egy közös megközelítés a technológiai irányítás terén, beleértve az AI és a hasonló technológiák alkalmazására vonatkozó szabályok standardizálását.

A tervek között szerepel a tech óriások arra való rákényszerítése, hogy felelősségteljesebben járjanak el saját platformjaik működése során. Az uniós jogalkotók a transzatlanti kapcsolatok újraéledését várják az új Biden adminisztráció alatt. A Bizottság új EU-USA napirendet tett közzé azzal a céllal, hogy "olyan globális együttműködést ösztönözzön, amely egy sor területen a közös értékeken, érdekeken és a globális szintű közös befolyáson alapul a koronavírus járvány kezelésétől kezdve a klímaváltozás elleni küzdelmen át a nyugati geopolitikai agenda előmozdításáig. A Bizottság szerint összefogásra van szükség a technológiák közös alakítása, azok használata és szabályozási környezetének megalkotása során.

A javaslatok között szerepel egy "Transzatlanti AI egyezmény", amely meghatározza "az értékeinkhez igazított regionális és globális standardok koncepcióját". Míg az EU jelenleg is dolgozik egy páneurópai szabályozási keretrendszeren a magas kockázatú mesterséges intelligenciák korlátozására, egyes amerikaii városok bizonyos alkalmazásokat, mint pl. az arcfelismerést, már be is tiltottak. Ez arra utal, hogy van potenciál bizonyos magas szintű elvek és standardok összehangolására.

A tech óriások megzabolázása kapcsán is kezd közös nevező kialakulni, hiszen a káros piaci magatartások, az illegális tartalmak vagy a gyűlöletbeszéd algoritmusok által fűtötte terjesztése mind olyan valós probléma, amelyet Európában és a tengerentúlon is érzékelnek. Mivel a vonatkozó jogszabály-tervezetek hamarosan elkészülnek, az amerikaiak számára nyitva álló időablak egyre szűkül a részletszabályok befolyásolására.

Az uniós jogalkotók mindenesetre abban bíznak, hogy a GDPR után újabb területen tesznek le olyan szabályozást az asztalra, amelyet a világ számos pontján vesznek majd át.

Még több részlet itt!

LATEST NEWS

Szingapúr is edukálja a társadalmat mesterséges intelligenciából

A fejlett ázsiai városállamban debütál az Intel a hétköznapi embereknek szóló AI kurzusa

Read article   

Mérföldkő a nemzeti adatvagyonról szóló törvény elfogadása

Az MI Koalíció támogatja a kiemelt jelentőségű jogszabályt, amely új fejezetet nyithat a hazai adatgazdaság fejlődésében

Read article   

Elfogult filmes gyakorlatokat szűr a mesterséges intelligencia

Egy új MI-alapú módszerrel szinte bármilyen irodalmi alkotás vagy sajtótermék esetében fel lehet mérni, milyen mértékben fordulnak elő benne bizonyos szempontból elfogult elemek.

Read article