A Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása az MI-alkalmazások bevezetését segítő központok létrehozásával folytatódik

A Mesterséges Intelligencia Stratégia megvalósítása az MI-alkalmazások bevezetését segítő központok létrehozásával folytatódik

Calendar  17/06/2021

Új akcelerátor központok segítik a vállalatokat a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások bevezetésében, miközben valós igényeket kielégítő projektek indulnak a 2030-ig szóló MI Stratégiában megfogalmazott célok teljesítésére. Az intézkedési terv végrehajtásának legutóbbi eredményeit értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az MI Koalíció a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon.

Budapest, 2021. június 15. – Új akcelerátor központok segítik a vállalatokat a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások bevezetésében, miközben valós igényeket kielégítő projektek indulnak a 2030-ig szóló MI Stratégiában megfogalmazott célok teljesítésére. Az intézkedési terv végrehajtásának legutóbbi eredményeit értékelte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az MI Koalíció a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon, ahol bemutatták az MI Kihívás tudatosító kampány nagyköveteit is.

Új pillérrel bővül a hazai MI ökoszisztéma intézményrendszere az MI Innovációs Központ révén, miután tavaly létrejött a magyar adatvagyon kezeléséért felelős Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ), valamint az MI vonatkozású kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó MI Nemzeti Laboratórium (MILAB). Az MI-alkalmazások széles körű elterjesztéséért felelős MI Innovációs Központ részeként zalaegerszegi és debreceni székhellyel két vidéki Akcelerátor Központ is megnyílt, ahol a kkv-k konzultációs trénerek segítségével ismerkedhetnek meg az egyes MI-alapú technológiákkal. A közeljövőben továbbá Balatonfüreden létesül hasonló akcelerátor adat és MI hangsúllyal.

Nézd meg a bejelentés teljes felvételét!

Az Akcelerátor Központokban futnak össze az MI ökoszisztéma intézményi kompetenciái: a kis- és középvállalatok igényeinek felmérését követően prototípusok megalkotására és tesztelésére nyílik lehetőség, vonatkozó kutatási erőforrások vonhatók be, míg a rendelkezésre álló tananyagokkal fejleszthetők az érdeklődők személyes készségei.

Nézd meg a teljes Facebook galériát!

Annak érdekében, hogy a kisebb magyar cégek minél bátrabban vágjanak bele az MI-fejlesztésekbe, kísérletezési támogatási alap létesül, amelynek köszönhetően a kkv-k kockázatmentesen tesztelhetik az új technológiákat. A kis -és középvállalatok az MI alapú megoldások beszerzése során olyan gyakran felmerülő alapvető kérdésekre is választ kaphatnak, mint például, hogy ki fogja üzemeltetni a rendszert, vagy mennyi ideig tart egy ilyen rendszer bevezetése, illetve hol lehet működő referenciákat találni, ahol szívesen megosztják a tapasztalatokat.

A 2020. szeptemberben bejelentett MI Stratégia végrehajtása során az MI Koalíció szakemberei valós napi problémákra választ adó projektekre fordítják le az intézkedési tervet. A fókuszterületek közül az energetika, a mezőgazdaság, a logisztika és a közlekedés terén indultak iparági projektek, amelyek többek között a telefonos ügyfélszolgálati folyamatok hang és szöveg alapú MI-támogatását, illetve a mezőgazdasági termelést befolyásoló tényezők előrejelzését helyezik középpontba.

A MI Koalíció sandbox projektek eredményeképpen széles körben javulhat az ügyfelek befogadási képessége, egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre magyar nyelvtechnológiai adatkészletek, és általában is egyre szélesebb körben terjedhetnek el a természetes nyelvfeldolgozáson alapuló megoldások. Ügyfél oldalon az üzemeltetői képességek növelésével lehet továbbá számolni.

Különös említést érdemelnek a közösség által fejlesztett magyar nyelvi modellek, amelyek szabadon elérhetőek. Ennek ösztönzésére külön crowdsourcing projektet, amely június hónapban zárulhat. Ennek eredménye egy működő magyar nyelvi modell lesz, amely új fejlesztések alapjául szolgálhat. Minőségi ugrás jöhet olyan szállítók megoldásaiban is, ahol eddig nem volt lehetőség ekkora modelltesztelő közönség bevonására. A cél az ingyenesen elérhető komponensek rendelkezésre bocsátása, amelyekből bárki építkezhet, és létrehozhatja saját nyelvtechnológiát igénylő megoldásait.

Az MI Koalíció csak egy a Digitális Jólét Program sikertörténetei közül, amelynek keretében a cél egy-egy technológiai kulcsterület növekedési pályára állítása és Magyarország nemzetközi élvonalba segítése az adott piaci, kutatói és kormányzati szereplők egy platformra vonzásával. Az 5G Koalíció és a 2021 májusában alakult Drón Koalíció az MI Koalícióhoz hasonlóan stratégiaalkotással és ösztönző szabályrendszer kialakításával támogatja a legfejlettebb technológiák hazai elterjedését és a bennük rejlő növekedési lehetőségek kiaknázását.

LATEST NEWS

Pályázati felhívás az Ipar 4.0 szakmai érem díjára

Az ITM által 2019-ben alapított Ipar 4.0 szakmai díjjal négy kategóriában ismerik el a digitalizációs technológiát innovatívan megvalósító szervezetek kiemelkedő munkáját.

Read article   

Két és félmillió embert ért el az MI Kihívás

A tervezettnél két és félszer többet, két és félmillió embert értek el a Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívás ismeretanyagával – mondta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára november 9-én, a Mesterséges Intelligencia Koalíció ötödik plenáris ülésén a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Read article   

Mesterséges intelligencia szabályozás jelenlegi és jövőbeli kihívásai

Online mesterséges intelligencia konferencia - 2021. október 26.

Read article