Az adatbiztonságot támogatja a Digitális Összefogás járványhelyzetre szabott ajánlása

  23/06/2020

Adatetikai ajánlást fogalmazott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a Digitális Összefogás platform, amelynek a Mesterséges Intelligencia Koalíció és a Magyarországi 5G Koalíció is tagja. A dokumentumban foglaltakat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is támogatja.

A koronavírus-járvány és az amiatt kialakult gazdasági-társadalmi helyzet rámutatott, hogy mekkora szükség van a digitális képességeink erősítésére. A tantermen kívüli digitális oktatás, az élelmiszerüzletek és vendéglők online szolgáltatásainak igénybevétele során azonban sok adatot is megosztunk magunkról, ami adott esetben veszélyeket hordozhat. Ezért a Digitális Jólét Program koordinálásával, a Digitális Összefogásban résztvevő szervezetek egy olyan adatetikai ajánlást fogalmaztak meg, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is támogat.

A Magyarországi 5G Koalíció (5GK), a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció), a Hírközlési Érdekegyeztetési Tanács (HÉT), az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér), valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) részvételével megvalósuló Digitális Összefogás ajánlása szerint „az tekinthető etikus és társadalmilag felelős adatkezelői és adatgazdasági magatartásnak, ha a távoktatási, távmunkavégzési, illetve egyéb digitális szolgáltatók külön hangsúlyt fektetnek az érintettek tájékoztatására, és a veszélyhelyzet elmúltával megerősítést kérnek a veszélyhelyzet alatt gyűjtött adatok érintettjeitől a további adatkezelés engedélyezésére vonatkozóan, összhangban a jogszerűség, célhoz kötöttség és az adattakarékosság elveivel”.

 

Eredeti cikk

LATEST NEWS

Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

Read article   

A Forbes 2021 legforróbb AI trendjeit veszi sorra

Áttörés jöhet az MI alapú nyelvtechnológiában, jogszabályi szintre kerül az MI országstratégia az Egyesült Államokban és az akvizíciós piacra is pezsgés vár.

Read article   

Kínában már tömegesen ítélkeznek virtuális AI bírók

Az ázsiai nagyhatalom az igazságszolgáltatás leterheltségét kívánja csökkenteni a bizonyos ügyekben bevetett MI-alapú bíráskodással

Read article