Bejárta a magyar médiát az MI Stratégia híre

  21/09/2020

Jakab Roland elnök úr számos vezető médium mellett az M1 Ma reggel c. műsorában taglalta a cselekvési terv fontosságát.

Az MI Stratégia bejelentését a hazai elektronikus és print sajtótermékek egyaránt kiemelten tárgyalták. Összeszedtük a legfontosabb rádiós, tévés, online és print megjelenéseket.

Dr. Palkovics László miniszterrel készített beharangozó interjút az Origo, amelyben az innovációs és technológiai miniszter elmondta: a mesterséges intelligencia elterjedése az áramhoz hasonlatos, hiszen rengeteg eszközbe be fog épülni, míg azonban az áramban rejlő lehetőségek felhasználására száznegyven évünk volt, az MI-nél erre legfeljebb húsz évünk lesz. Ezért is fontos, hogy a Kormány stratégiát alkotott.

A VG a bejelentést követően exkluzív interjúban szólaltatta meg a minisztert, aki kiemelte: a stratégiában foglaltak megvalósítására 170 milliárd forintot szánnak, amiből az első tízmilliárd a Debreceni Egyetem szuperszámítógép kapacitásának növelését és az ugyancsak a városban létrehozandó adatelemzési központ céljait szolgálja. Jakab Roland MIK elnök a print lapszámban rámutatott: a munkaerőpiac valamennyi szereplőjét fel kell készítenünk az MI transzformációra, így a munkaadókat is, akiknek ugyanúgy teljes szemléletváltásra lesz szükségük.

A bejelentésről készült MTI beszámolót valamennyi fontosabb online orgánum átvette (pl. Portfolio, Origo, Index, 444, 24.hu, Magyar Nemzet, Maniner.hu stb.), az M1 híradó részletes helyszíni beszámolóval jelentkezett az eseményről, míg az Info Rádió és a Kossuth Rádió Jakab Rolandot telefonos interjú keretében szólaltatta meg.

A hír hátterét számos további cikk és adás dolgozta fel. Jakab Roland az M1 Ma reggel c. műsorában hívta fel a figyelmet, hogy az intézkedéstervet kétévente felül fogják vizsgálni a technológia gyors fejlődése miatt, míg a TREND FM IoT Zóna c. adásában elmondta: digitális szuverenitásunk megőrzéséhez is elengedhetetlen az adatgazdaságban rejlő lehetőségek kihasználása.

Print fronton Magyarország vezető angol nyelvű lapja, a Budapest Business Journal címlapon hozta a Stratégia elfogadásának hírét, és az átfogó átképzési programokra hegyezte ki összefoglalóját. A Demokrata átfogó MI körképet készített a bejelentés apropóján, a Magyar Nemzet pedig helyszíni riporttal jelentkezett.

Solymár Károly Balázs helyettes-államtitkár közmédia szereplései mellett az Info Rádió Aréna c. műsorában is vendégeskedett.

Egy másik arénába, a podcastokéba is betört a téma: az MI Stúdió különkiadásban vette gőrcső alá az intézkedéstervet, ahol Jakab Roland elmondta. az üzleti szereplőknek tisztában kell lenniük, hogy milyen AI alapú eszközök állnak rendelkezésre. Az MI Stratégia keretében a konkrét cégek konkrét ajánlásokat kaphatnak, hogy mely folyamataikat milyen módon lehet optimalizálni. Az MI Innovációs Központ ezt a célt szolgálja, de az egyes kiemelt ágazatokban (agrár, gyártás, logisztika, közlekedés, egészségügy) további lehetőségek lesznek elérhetők. Az IT Business ugyanakkor saját podcastjában szólaltatta meg az MI Koalíció elnökét.

LATEST NEWS

Két és félmillió embert ért el az MI Kihívás

A tervezettnél két és félszer többet, két és félmillió embert értek el a Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívás ismeretanyagával – mondta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára november 9-én, a Mesterséges Intelligencia Koalíció ötödik plenáris ülésén a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Read article   

Mesterséges intelligencia szabályozás jelenlegi és jövőbeli kihívásai

Online mesterséges intelligencia konferencia - 2021. október 26.

Read article   

Lépéskényszerben Európa a globális csiphiány hatására

Németország felpörgetné a belföldi csipgyártást a technológiai szuverenitás erősítésére

Read article