Dedikált kiválósági központtal kapcsolhat magasabb fokozatba a hazai 5G ökoszisztéma

  06/11/2020

Az 5G Koalíció szervezésében rendezett szakmai konferencián az 5G technológia legfrissebb hazai trendjei és történései voltak napirenden.

Az 5G technológia életünk számos területére kihat a közlekedéstől az agráriumon át a logisztikáig. Azok az országok, amelyek nem élnek az ebben rejlő lehetőségekkel, elveszítik versenyképességüket, ezért is fontosak Magyarország e téren tett folyamatos erőfeszítései, valamint az 5G Koalíció keretében zajló közös munka – mutatott rá köszöntőjében Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az 5G Koalíció által a témában szervezett szakmai konferencián.

Nézd vissza a köszöntőt teljes hosszában!

Az 5G kapcsán számos területen van szükség állami szerepvállalásra

Magyarország kedvező pozícióját emelte ki az 5G terén Dr. Gál András Levente, a Neumann Nonprofit Kft. – NAVÜ ügyvezetője, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország digitális felkészültségén többek között a közadatok hozzáférhetőségének megteremtésével javítani kell.

Az 5G érzékeny téma, ezért a tudatosítás mellett az államnak feladata, hogy finanszírozza az egészségügyi hatások kimutatására irányuló kutatásokat. Ezen túl elsősorban a jogi akadálymentesítés, míg a fogyasztóvédelem terén a tisztességtelen piaci magatartás szabályozása követel meg fokozott állami szerepvállalást. Az olyan pilot programok pedig, mint a precíziós mezőgazdaság tesztüzemeként működő Mezőhegyesi Mintabirtok, valós környezetben teszik lehetővé az 5G-ben rejlő potenciál tesztelését – emelte ki Dr. Gál András Levente.

Több helyszínen indulhat az 5G Kiválósági Központ tevékenysége

Új távlatokat nyithat a győri Széchenyi Egyetemmel együttműködésben induló 5G Kiválósági Központ, amely egészségügyi hatásvizsgálatok végez, kereskedelmi pilot projekteket alakít ki, valamint a precíziós mezőgazdaságra és a dróntechnológiákra fókuszál. A digitális fejlesztési központ célja az ipari és egyetemi szereplők együttműködésének megteremtése, valamint a műszaki szakember-utánpótlás biztosítása – mondta el Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkára.

Az 5G Kiválósági Központ tevékenysége több helyszínen zajlik. Győrben az intelligens közlekedés, valamint a 3D és AR alapú munkavégzés lesz középpontban, míg Budapesten a drónos képfeldolgozás, Zalaegerszegen az 5G környezetben tesztelt önvezetés, Mosonmagyaróváron pedig a mezőgazdasági felhasználások viszik a prímet.

A mesterséges intelligencia alapú megoldások is minőségi ugrás előtt állnak

Az adatfeldolgozásra épülő mesterséges intelligencia megoldások szintén hatalmas ugrás előtt állnak az 5G-nek köszönhetően. A számítási kapacitások végpontokra helyeződésével párhuzamosan a felhőkapacitások is egyre kisebb korlátozásokkal érhetők el, ami az 5G által kínálta adatátviteli sebességgel kombinálva közel valós idejű feltanítást tesz lehetővé. A hálózatba kapcsolt eszközök mind nagyobb száma még tovább növeli az automatizációs lehetőségeket, ami ma még elképzelhetetlenül sokféle felhasználási esetet fog generálni – jelentette ki Boa László, az MI Koalíció szakmai vezetője.

„Nincs jobb szó rá: valóban brutális mennyiségű adatot fogunk tudni elérni és feldolgozni hihetetlenül gyorsan, és ez elképesztő távlatokat nyithat az innovációt támogató szervezetek gondolkodásában is. Ezáltal a pilotok hatóköre is nagyságrendekkel tágul majd – zárta gondolatait a szakember.

LATEST NEWS

Két és félmillió embert ért el az MI Kihívás

A tervezettnél két és félszer többet, két és félmillió embert értek el a Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívás ismeretanyagával – mondta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára november 9-én, a Mesterséges Intelligencia Koalíció ötödik plenáris ülésén a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Read article   

Mesterséges intelligencia szabályozás jelenlegi és jövőbeli kihívásai

Online mesterséges intelligencia konferencia - 2021. október 26.

Read article   

Lépéskényszerben Európa a globális csiphiány hatására

Németország felpörgetné a belföldi csipgyártást a technológiai szuverenitás erősítésére

Read article