Dedikált kiválósági központtal kapcsolhat magasabb fokozatba a hazai 5G ökoszisztéma

  06/11/2020

Az 5G Koalíció szervezésében rendezett szakmai konferencián az 5G technológia legfrissebb hazai trendjei és történései voltak napirenden.

Az 5G technológia életünk számos területére kihat a közlekedéstől az agráriumon át a logisztikáig. Azok az országok, amelyek nem élnek az ebben rejlő lehetőségekkel, elveszítik versenyképességüket, ezért is fontosak Magyarország e téren tett folyamatos erőfeszítései, valamint az 5G Koalíció keretében zajló közös munka – mutatott rá köszöntőjében Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az 5G Koalíció által a témában szervezett szakmai konferencián.

Nézd vissza a köszöntőt teljes hosszában!

Az 5G kapcsán számos területen van szükség állami szerepvállalásra

Magyarország kedvező pozícióját emelte ki az 5G terén Dr. Gál András Levente, a Neumann Nonprofit Kft. – NAVÜ ügyvezetője, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország digitális felkészültségén többek között a közadatok hozzáférhetőségének megteremtésével javítani kell.

Az 5G érzékeny téma, ezért a tudatosítás mellett az államnak feladata, hogy finanszírozza az egészségügyi hatások kimutatására irányuló kutatásokat. Ezen túl elsősorban a jogi akadálymentesítés, míg a fogyasztóvédelem terén a tisztességtelen piaci magatartás szabályozása követel meg fokozott állami szerepvállalást. Az olyan pilot programok pedig, mint a precíziós mezőgazdaság tesztüzemeként működő Mezőhegyesi Mintabirtok, valós környezetben teszik lehetővé az 5G-ben rejlő potenciál tesztelését – emelte ki Dr. Gál András Levente.

Több helyszínen indulhat az 5G Kiválósági Központ tevékenysége

Új távlatokat nyithat a győri Széchenyi Egyetemmel együttműködésben induló 5G Kiválósági Központ, amely egészségügyi hatásvizsgálatok végez, kereskedelmi pilot projekteket alakít ki, valamint a precíziós mezőgazdaságra és a dróntechnológiákra fókuszál. A digitális fejlesztési központ célja az ipari és egyetemi szereplők együttműködésének megteremtése, valamint a műszaki szakember-utánpótlás biztosítása – mondta el Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkára.

Az 5G Kiválósági Központ tevékenysége több helyszínen zajlik. Győrben az intelligens közlekedés, valamint a 3D és AR alapú munkavégzés lesz középpontban, míg Budapesten a drónos képfeldolgozás, Zalaegerszegen az 5G környezetben tesztelt önvezetés, Mosonmagyaróváron pedig a mezőgazdasági felhasználások viszik a prímet.

A mesterséges intelligencia alapú megoldások is minőségi ugrás előtt állnak

Az adatfeldolgozásra épülő mesterséges intelligencia megoldások szintén hatalmas ugrás előtt állnak az 5G-nek köszönhetően. A számítási kapacitások végpontokra helyeződésével párhuzamosan a felhőkapacitások is egyre kisebb korlátozásokkal érhetők el, ami az 5G által kínálta adatátviteli sebességgel kombinálva közel valós idejű feltanítást tesz lehetővé. A hálózatba kapcsolt eszközök mind nagyobb száma még tovább növeli az automatizációs lehetőségeket, ami ma még elképzelhetetlenül sokféle felhasználási esetet fog generálni – jelentette ki Boa László, az MI Koalíció szakmai vezetője.

„Nincs jobb szó rá: valóban brutális mennyiségű adatot fogunk tudni elérni és feldolgozni hihetetlenül gyorsan, és ez elképesztő távlatokat nyithat az innovációt támogató szervezetek gondolkodásában is. Ezáltal a pilotok hatóköre is nagyságrendekkel tágul majd – zárta gondolatait a szakember.

LATEST NEWS

Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

Read article   

A Forbes 2021 legforróbb AI trendjeit veszi sorra

Áttörés jöhet az MI alapú nyelvtechnológiában, jogszabályi szintre kerül az MI országstratégia az Egyesült Államokban és az akvizíciós piacra is pezsgés vár.

Read article   

Kínában már tömegesen ítélkeznek virtuális AI bírók

Az ázsiai nagyhatalom az igazságszolgáltatás leterheltségét kívánja csökkenteni a bizonyos ügyekben bevetett MI-alapú bíráskodással

Read article