Infoparlament 2020: Szuperszámítógép-kapacitás kiépítésével és az adatvagyon tudatos hasznosításával tartjuk a lépést a globális mesterséges intelligencia versenyben

  24/06/2020

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kidolgozott Nemzeti Digitalizációs Stratégia keretbe foglalja azt az eszközrendszert, amelynek révén Magyarország 2030-ra Európa élvonalába kerülhet a digitalizáció terén – hangzott el többek között az Infoparlament 2020 online konferencián.

A jelenlegi feladat nem csak az, hogy piacokat és munkahelyeket tartsunk meg, hanem hogy soha nem látott innováció valósuljon meg a vállalati szektorban. Ehhez adhat további lökést az adatgazdaság beindítása, amit az adatvagyon jogi fogalmának tisztázásával indítunk. A 2010 óta zajló patrióta gazdaságpolitika jegyében a hazai szereplők támogatása továbbra is kulcsfontosságú marad – mondta köszöntőjében Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

Szuverenitási és versenyképességi kérdés is, hogy Magyarország hogyan tudja megőrizni önállóságát az amerikai online óriásplatformok uralta mezőnyben, illetve mennyire lesz képes adatvagyonával a nemzeti érdekek védelme mentén gazdálkodni – mutatott rá Dr. Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes-államtitkára a kormányzati digitalizációs elképzeléseket keretszinten összefoglaló Nemzeti Digitalizációs Stratégia (NDS) ismertetése kapcsán.

Mivel az információs technológia átrendezheti a nemzetgazdaságok közötti erőviszonyokat, egy sikeres digitalizációs program példátlan felzárkózási esély Magyarország számára. Az NDS pilléreinek - digitális infrastruktúra, készségek, gazdaság és állam - eredményes kidolgozásával ezért célunk, hogy 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb gazdasága közé kerüljünk. Ennek megvalósítása érdekében állt össze a NDS eszközrendszere többek között tömeges lakossági digitális kompetenciafejlesztő programokkal, az 5G és a gigabit képes hálózatok fejlesztésével, az állami adatvagyon hasznosítása kereteinek megteremtésével, valamint az adatalapú közigazgatás kialakításával és a digitális közszolgáltatások továbbfejlesztésével - tette hozzá Dr. Solymár Károly Balázs.

Nemzeti szemléletmódra van szükség az adatok világában is

Az adatfeldolgozás világában meg kell találni a nemzeti vonatkozást, emelte ki Varga Gábor, az MI Koalíció és a Microsoft szakértője. Nagyon fontos ennek kapcsán, hogy magyar nyelven is rendelkezésre álljanak az angolul elérhető eszközkészletek. A Nyelvtudományi Intézettel ezért dolgozunk azon, hogy fejlett magyar nyelvi korpuszok jöjjenek létre, amelyek megállják a helyüket a mesterséges intelligencia világában, tette hozzá a szakember.

LATEST NEWS

Ideje beépíteni a józan ész szabályait az MI-alapú rendszerekbe

A minap online fórum keretében adtak randevút egymásnak a világ legkiemelkedőbb AI tudósai, akik az AI területén 2021-ban teendő legfontosabb lépéseket vitatták meg.

Read article   

A Forbes 2021 legforróbb AI trendjeit veszi sorra

Áttörés jöhet az MI alapú nyelvtechnológiában, jogszabályi szintre kerül az MI országstratégia az Egyesült Államokban és az akvizíciós piacra is pezsgés vár.

Read article   

Kínában már tömegesen ítélkeznek virtuális AI bírók

Az ázsiai nagyhatalom az igazságszolgáltatás leterheltségét kívánja csökkenteni a bizonyos ügyekben bevetett MI-alapú bíráskodással

Read article