Nagykövetekkel és megújult tananyaggal kap új lendületet az országos mesterséges intelligencia tudatosító kampány

Nagykövetekkel és megújult tananyaggal kap új lendületet az országos mesterséges intelligencia tudatosító kampány

Calendar  17/06/2021

Bemutatták a mesterséges intelligenciát fókuszba helyező országos tudatosító kampány nagyköveteit a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon. Az MI Kihívás alapozó kurzust Magyarország MI Stratégiájának részeként, azzal a céllal tették mindenki számára elérhetővé, hogy felkészítsék a társadalmat és a gazdaságot a technológiai változásokra.

Budapest, 2021. június 15. – Bemutatták a mesterséges intelligenciát (MI) fókuszba helyező országos tudatosító kampány nagyköveteit a szakma kiemelkedő képviselőit felvonultató MI szakmai napon és kiállításon. Az MI Kihívás elnevezésű alapozó kurzust Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának részeként, azzal a céllal tették mindenki számára elérhetővé, hogy felkészítsék a társadalmat és a gazdaságot a technológiai változásokra.

Az MI Kihívásnak köszönhetően júniusban meghaladta az egymilliót azon honfitársaink száma, akikhez valamilyen formában eljutott a mesterséges intelligencia fontosságának üzenete, ami nem utolsó sorban több szervezettel, kamarával, egyéb szakmai tömörüléssel és oktatási intézménnyel kötött partnerség eredménye.

A még nagyobb elérés érdekében most frissül a tananyag. „Az ún. 2.0 verzió nemcsak tartalmában, hanem küllemében is megújult: az új, vonzóbb dizájn még több érdeklődőt terelhet a kurzus irányába, amely az alapoktól az iparágspecifikus esetekig egy széles skálát fed le, az igényeket pedig a hétköznapi emberekétől a fejlesztőkéig képes kiszolgálni. Szeretnénk megosztani ezt a hasznos tudásanyagot a határainkon túl élőkkel is, ezért az MI Kihívás a V4 nyelveken, azaz csehül, szlovákul és lengyelül, valamint angolul is elérhető lesz július 1-jétől.” – emelte ki Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke.

A tudatosító kampánynak az MI Kihívás újonnan felkért nagykövetei hivatottak még nagyobb lendületet adni. Gara Tícia, nemzetközi sakknagymester, valamint Lévay György, az Infinite Biomedical Technologies kutatási menedzsere az év hátralévő részében képviselik az ügyet.

Saját pályafutásomon látom, hogy az informatikai fejlődés miként változtatja és könnyíti meg a mindennapi életet. Fontosnak tartom, hogy a hazai társadalom minél szélesebb körben megismerje a legújabb technológiai vívmányokat. Szeretnék segíteni a mesterséges intelligenciához kapcsolódó irracionális félelmek feloldásában és megmutatni, hogyan tud segíteni a mindennapokban” – mondta el Gara Tícia saját nagyköveti szerepvállalásáról.

Nézd meg a nagyköveti videókat!

Lévay György egyetemi évei alatt agyhártyagyulladás következtében elvesztette mindkét kezét és lábfejét. Felépülése után visszatért tanulmányaihoz, amely során a felkarprotézisek irányításának fejlesztésére koncentrált, majd az Egyesült Államokban a Johns Hopkins University Biomedical Engineering MSc képzésén az emberek és gépek közti kommunikációval próbált javítani a protézisek működésén Fulbright-ösztöndíjasként.

A munkámban és a mindennapjaimban is folyamatosan találkozom és használok különböző mesterségesintelligencia-algoritmusokat. Ez segít dönteni abban, hogy mikor szeretném használni őket és mikor nem, legyen szó interneten vagy és egyre gyakrabban offline végzett tevékenységről. Az algoritmusok az alapján tanulnak, hogy mi mit csinálunk velük, és ha szeretnénk, hogy a jövőben is közhasznú eszközök legyenek, most kell a fejlesztésüket és tanításukat a megfelelő irányba terelnünk. Ehhez pedig fontos tudnunk, hogyan tanulnak és hoznak döntéseket. Szeretném, ha mindenki látná, hogy ezek nem varázslattal működnek, hanem bárki számára érthető és elérhető módon” – fogalmazta meg Lévay György.

A nagykövetek személyében két olyan fiatal szakemberről van szó, akik a mindennapjaikban használják a technológiát, így hitelesen képesek átadni tudásukat annak előnyeiről, illetve felhívni a figyelmet az MI-ben rejlő veszélyekre, és az ennek kapcsán fennálló közös felelősségünkre.

LATEST NEWS

Pályázati felhívás az Ipar 4.0 szakmai érem díjára

Az ITM által 2019-ben alapított Ipar 4.0 szakmai díjjal négy kategóriában ismerik el a digitalizációs technológiát innovatívan megvalósító szervezetek kiemelkedő munkáját.

Read article   

Két és félmillió embert ért el az MI Kihívás

A tervezettnél két és félszer többet, két és félmillió embert értek el a Mesterséges Intelligencia (MI) Kihívás ismeretanyagával – mondta Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára november 9-én, a Mesterséges Intelligencia Koalíció ötödik plenáris ülésén a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Read article   

Mesterséges intelligencia szabályozás jelenlegi és jövőbeli kihívásai

Online mesterséges intelligencia konferencia - 2021. október 26.

Read article